Een voedselzekere toekomst opbouwen is een enorme uitdaging. Het vereist een radicale omslag in de manier waarop wij ons voedsel produceren, verwerken en consumeren.

Rabobank heeft daarom ‘Kickstart Food’ gelanceerd – een driejarig programma dat focust op vier cruciale voedselthema’s.

Earth: het opwaarderen van bestaande landbouwgrond. Waste: het verminderen van voedselverspilling. Stability: het bevorderen en stimuleren van een meer stabiele en veerkrachtige voedselmarkt. En Nutrition: het zorgdragen voor toegang tot genoeg, gezond voedsel voor iedereen.

Slimmer gebruik van landbouwgrond

Volgens voorspellingen van de Verenigde Naties is de wereldbevolking in 2050 gegroeid tot bijna 9,8 miljard mensen – een stijging van meer dan 2 miljard ten opzichte van nu. De uitdaging is niet alleen het aantal monden dat toeneemt, maar ook het aantal mensen dat overstapt op een ‘westers’, calorierijk eetpatroon, met vooral meer vlees en zuivel.

We moeten beter en slimmer gebruik gaan maken van de beschikbare landbouwgrond, stelt Gilles Boumeester, Global Head Rabo Research Food and Agribusiness van Rabobank: ‘Op dit moment is ongeveer dertig procent van de in gebruik zijnde grond in enige mate gedegradeerd. Extra problematisch is dat de vruchtbaarheid van de bodem het snelst verslechtert in Azië en Afrika, twee continenten met de hoogste bevolkingsgroei. Die trend moeten we keren.’

Hightech boerenbedrijf

Gelukkig wordt het boerenbedrijf steeds meer een hightech omgeving. Er worden snelle vorderingen gemaakt met sensoren en scanners die in real time informatie geven over de bodemkwaliteit.

De boer krijgt uitgebreide informatie over de chemische samenstelling van zijn grond, zonder dat hij daarvoor een bodemmonster naar een laboratorium hoeft te sturen. Ook drones worden ingezet om bijvoorbeeld de stand van het gewas in kaart te brengen. Daardoor kan de boer heel gericht bemesten of ziektes signaleren en bestrijden.

Financieel advies en meer

Aan innovatie hangt een prijskaartje. Vaak zijn er forse aanloopinvesteringen nodig. Hier is een rol weggelegd voor Rabobank, legt Boumeester uit. ‘Door onze lange geschiedenis in de agrarische sector begrijpen wij als geen ander wat de financieringsbehoefte is van boerenbedrijven en andere ondernemers uit de food- en agrarische sector. Het gaat niet alleen om kredietverlening; we adviseren boeren ook over risicomanagement en helpen bij het voorfinancieren van bijvoorbeeld zaden, kunstmest of machines aan het begin.’

Veel activiteiten van de bank gaan verder dan bankieren. GlobalFarmers.com is een online netwerk waar agrarische klanten van de Rabobank kennis uitwisselen in een vertrouwde omgeving. FoodBytes! is het eigen pitching-platform van de bank dat start-ups in de food- en agrarische sector in contact brengt met investeerders.

Onlangs haalde Arable via FoodBytes! 4,25 miljoen dollar op voor de verdere ontwikkeling van door zonne-energie gevoede sensoren. Deze sensoren verzamelen tot wel veertig verschillende soorten data, die automatisch worden doorgestuurd naar de boer. ‘Dit soort technologieën gaan ons helpen om de kwaliteit van de productie te verhogen, en daarmee de kwaliteit van de grond,’ zegt Boumeester.

Innovatie is cruciaal. Voor meer produceren met minder, voor het terugdringen van verspilling, voor genoeg, gezond voedsel voor iedereen en voor het creëren van een stabiele en veerkrachtige voedsel- en landbouwmarkt. www.rabobank.com.

Growing a better world together.