Google wilde meer bieden voor Whatsapp dan Facebook. Maar topman Larry Page van het zoekbedrijf kon de twee oprichters van de berichtendienst niet overtuigen.

Het is een waanzinnig bedrag dat Facebook neertelde voor Whatsapp: 19 miljard dollar. De omvang van de deal wordt gelijk duidelijk als je kijkt maar deze opsomming van Dingen die goedkoper zijn dan Whatsapp.

Een kleine greep. Het bouwen, lanceren en onderhouden van de ruimtetelescoop Hubble kostte 10 miljard dollar. Het bruto binnenlands product van IJsland, dus wat de IJslanders in een jaar bij elkaar produceren aan goederen en diensten, is ongeveer 14 miljard dollar. En van het geld dat Facebook over heeft voor Whatsapp zou het Amerikaans kankerinstituut vier jaar lang onderzoek kunnen doen.

Google wilde nog meer betalen

Het valt nauwelijks voor te stellen dat er een bedrijf is dat nog meer wilde betalen voor Whatsapp, dat met 450 miljoen gebruikers één van de grootste berichtenapps ter wereld is. Toch is het zo. Google wilde het bod van Facebook overtreffen, schrijven Amir Efrati en Jessica Lessin van The Information. Ze spraken met drie bronnen die betrokken waren bij de onderhandelingen.

Een paar dagen voordat de deal tussen Whatsapp en Facebook rond was, kwam Google-topman Larry Page erachter dat beide bedrijven met elkaar in gesprek waren. Hij deed een voorstel aan Whatsapp-oprichter Jan Koum: kom naar Google. Dan kun je onafhankelijk blijven. Je bent een bedreiging voor Facebook.

Betere relatie met Zuckerberg

Koum was niet overtuigd. Hij had al twee jaar contact met Facebook-baas Zuckerberg. De twee gingen samen uit eten, maakten wandelingen en wisselden van gedachten over de toekomst van de internetdienst. De poging van Page kwam niet oprecht over: het leek alsof zijn enige doel was om Whatsapp uit de handen van Facebook te houden.

Ten einde raad stapte Page naar Sequoia Capital, de grote investeerder achter Whatsapp. Hij maakte duidelijk dat hij meer wilde bieden dan Facebook. Maar het mocht niet baten. Whatsapp had een beter gevoel bij Facebook.

Vreemd voorstel van Google

Wellicht speelde ook mee dat Page zes maanden eerder een nogal ongebruikelijk voorstel deed aan Whatsapp, schrijft The Information in een ander verhaal. Page wilde op de hoogte worden gesteld als Whatsapp in onderhandeling was met een ander bedrijf. Voor dat recht wilde hij miljoenen dollars betalen.

Whatsapp weigerde. Logisch, want daarmee zou het de eigen onderhandelingspositie hebben verzwakt.

Google wilde met zijn voorstel voorkomen dat het weer naast de pot pieste, zoals bij Instagram. Page had ook interesse in de foto-app, maar Facebook ging er met de buit vandoor. Wat dat betreft is er niks veranderd. Ook bij Whatsapp is Zuckerberg Google weer te slim af.