Dat Donald Trump opnieuw het Witte Huis gaat betrekken, staat vast. Hoe hij de oorlog in Oekraïne gaat beëindigen nog niet, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal

Een van de plannen omvat het instellen van een gedemilitariseerde zone (DMZ) van bijna 1.300 kilometer, zo meldt de krant op basis van drie ingewijden. 

Volgens dat plan zou Oekraïne ook beloven om minstens 20 jaar geen lid te worden van de NAVO in ruil voor verdere wapenleveranties vanuit de Verenigde Staten.

Het is onduidelijk wie de DMZ zou bewaken. Een adviseur zegt tegen de krant dat Amerikaanse troepen en door de VS gefinancierde internationale organisaties zoals de VN geen deel zouden uitmaken van een vredesmissie.

Aanstaand vicepresident JD Vance besprak in september een soortgelijk idee in een interview met de Amerikaanse tv-producent en veteraan Shawn Ryan. 

Hij zei dat een vreedzame oplossing “waarschijnlijk” zou lijken op een gedemilitariseerde zone op de huidige demarcatielijn tussen Rusland en Oekraïne, die “zwaar versterkt” zou worden zodat Russische troepen niet opnieuw binnenvallen.

Oekraïne zou in dit geval geen lid worden van de NAVO, zodat Rusland de garantie van neutraliteit krijgt, aldus Vance. Duitsland, en enkele andere landen, zouden betalen voor een deel van de wederopbouw.  

Trump zou nog geen plan hebben goedgekeurd, schrijft The Wall Street Journal.

Volgens de krant wijken alle voorstellen af van de aanpak van president Joe Biden om Kyiv zelf te laten beslissen wanneer de vredesbesprekingen moeten beginnen. Ze bevelen ook allemaal aan om de oorlog te bevriezen waar hij nu is, geografisch gezien. 

Keith Kellogg en Fred Fleitz, twee topambtenaren die deel uitmaakten van de Nationale Veiligheidsraad onder de eerste regering van Trump, presenteerden eerder dit jaar een ander plan aan Trump dat inhield dat er geen wapens zouden worden geleverd aan Oekraïne totdat het land zou instemmen met vredesbesprekingen met Rusland.

Tijdens de onderhandelingen zou een staakt-het-vuren worden ingesteld op basis van de huidige gevechtslinies, zei Fleitz destijds tegen persbureau Reuters. 

Trump: ‘Ik kan oorlog binnen 24 uur beëindigen’

Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat hij de oorlog in Oekraïne binnen 24 uur zou kunnen beëindigen door Rusland en Oekraïne te dwingen om over een vredesakkoord te onderhandelen - maar hij heeft nooit in detail beschreven hoe hij dat zou doen.

Trump vertelde Fox News vorig jaar dat hij de oorlog in één dag zou beëindigen door druk te zetten op beide partijen om te gaan onderhandelen. Hij zou in Kyiv dreigen met opschorting van hulp en in Moskou met meer hulp aan Oekraïne. 

In een verklaring uit maart stelt communicatiedirecteur van de Trump-campagne Steven Cheung dat “snel onderhandelen” over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne een topprioriteit van Trump in zijn tweede termijn zou zijn. 

Kurt Volker, de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO tussen 2008 en 2009 en een voormalige speciale gezant voor Oekraïne onder Trump, vertelde de Oekraïense krant Kyiv Independent dat hij gelooft dat Trump Poetin “zo snel mogelijk” zal bellen en hem zal aansporen om de oorlog te stoppen door macht te projecteren.

Een manier om dit te doen, zei Volker, is om de olie- en gasproductie op te voeren en te proberen de wereldmarkten te overspoelen met zoveel mogelijk goedkope energie, met de intentie om de exportafhankelijke Russische economie te schaden.

Voor welke aanpak Trump uiteindelijk kiest, zal de komende maanden moeten blijken. 

LEES OOK: Elon Musk kan gaan profiteren van overwinning Trump en wil via donaties politieke invloed blijven uitoefenen