De Amerikaanse investeerder Ross Gerber was een vroege fan van Elon Musk. Hij stak tien jaar geleden veel geld in Tesla, nog voordat het een van de populairste aandelen op de beurs werd.

Die investering rendeerde prima, toen het aandeel Tesla in 2021 zijn piek bereikte en Gerber er naar eigen zeggen “een fortuin” mee verdiende.

Maar de wittebroodsweken zijn voorbij. Gerber staat op het punt om zich volledig van de fabrikant van elektrische auto’s af te keren. De CEO van vermogensbeheerder Gerber Kawasaki Wealth and Investement Management – die zijn mening over Tesla en Musk regelmatig wereldkundig maakt – zegt dat beleggende klanten hem nu vrijwel dagelijks vragen om Tesla uit hun portfolio te halen.

Volgens Gerber zeggen velen van hen dat ze “niets te maken willen hebben met Elon”, geeft hij aan tegenover Business Insider. Dat komt door de controversiële overname van Twitter door Musk en zijn gedrag aldaar, maar ook door de groeiende politieke controverse rond Musk. 

Sinds november 2023 heeft Gerber ongeveer de helft van de aandelen Tesla van zijn fonds van de hand gedaan. Op dit moment heeft het bedrijf nog zo'n 60 miljoen dollar in de autofabrikant zitten, omdat Gerber toch nog een beetje hoopt dat het goed komt, maar vooral omdat er beperkingen bestaan op de hoeveelheid aandelen die je binnen een bepaalde periode mag verkopen.

Gerber stelt dat Tesla nog zo'n zes maanden heeft om alles netjes op de rails te krijgen. Gebeurt dat niet, dan worden alle aandelen verkocht.

"Absoluut!", is Gerbers antwoord op de vraag of hij met zijn fonds bereid is volledig uit Tesla te stappen. "Als je niet doet wat er gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat je bedrijf winstgevend is en goed loopt, moet ik verder kijken. Zo werkt het nu eenmaal."

Van fan naar criticaster van Musk

Gerbers kijk op de gang van zaken zaken is radicaal anders dan tien jaar geleden. Destijds opende Musk zijn eerste Tesla-winkel in Californië. Gerber ging daar langs, testte een Model S en was sindsdien een van de grootste vroege investeerders in de autofabrikant.

Gerber is al langer bekend met het excentrieke gedrag van Musk. Hij wist bijvoorbeeld dat de CEO van Tesla van feestjes hield en drugs gebruikte. Ook was hij op de hoogte van problemen van Musk in de relatie met Grimes en de voogdij over hun dochter, zelfs nog voordat de media daarover berichtten. "Ik had zoiets van 'wat is hier in godsnaam gaande?'", zegt Gerber over die laatste periode.

Toch was dit voor de investeerder geen rode vlag. Hij dacht dat de Musk een typisch voorbeeld was van een getergd genie.

Het omslagpunt kwam bij de spraakmakende overname van Twitter in 2021, waar Musk 44 miljard dollar voor neertelde. Volgens Gerber was deze overname het startsein voor wat hij de drie "verschrikkelijke" jaren voor Tesla noemt.

Musk moest voor de overname van Twitter uiteindelijk flinke hoeveelheden van zijn eigen aandelen Tesla verkopen om de deal rond te kunnen krijgen. Vervolgens straalde het chaotische gedrag van Musk op het tot X omgedoopte socialmediaplatform volgens Gerber allerminst positief af op Tesla.

De druppel die de emmer deed overlopen, kwam toen Musk de strijd aanging de rechter in Delaware over zijn beloningspakket. Het hielp ook niet mee dat Musk suggereerde om alle AI-projecten buiten Tesla te ontwikkelen als hij niet ten minste 25 procent van het bedrijf in bezit zou hebben.

"Ik wil geen afbreuk doen aan hetgeen hij bereikt heeft, zeker niet op het gebied van ruimtevaart, de productieprocessen bij Tesla en robotica. Maar mijn persoonlijke gevoel is dat hij een bak ellende vertegenwoordigt", zegt Gerber.

Poging om grip van Musk op Tesla bij te sturen

Gerber probeerde in 2023 een zetel in het bestuur van Tesla te krijgen om de problemen binnen het bedrijf aan te kaarten. Maar zijn suggesties, zoals sterker inzette op marketing, werden veelal genegeerd.

Het aandeel Tesla is dit jaar met 15 procent in waarde gedaald, al zijn er analisten die stellen dat het bedrijf een omslag heeft gemaakt, na een kwartaal van enorm tegenvallende verkoopcijfers. Gerber schaart zichzelf daar niet onder.

De vroege investeerder in Tesla denkt dat het aandeel nog eens 15 procent kan dalen. Volgens Gerber zou 180 dollar per aandeel momenteel een redelijke prijs zijn voor Tesla. Op maandag noteerde het aandeel ongeveer 214 dollar.

"Ik denk dat het aandeel op dit moment sterk is overgewaardeerd, omdat ik het idee heb dat ze hun cijferdoelen niet gaan halen", zegt Gerber. "Ik zie niet hoe ze veel meer auto's kunnen verkopen met de huidige strategie."

Ondertussen heeft Gerber zijn aandacht naar andere fabrikanten van elektrische auto's verlegd. Rivian is een voorbeeld van een bedrijf waarvan hij denkt dat het wel eens de volgende Tesla kan worden, mits het de productie kan opschalen en de prijzen kan verlagen in de komende jaren.

Er zijn maar twee scenario's die ervoor kunnen zorgen dat Gerber weer in Tesla gaat geloven. Tesla zou duidelijker moeten zijn over hoe het de autoverkoop een zetje gaat geven, of Musk moet zijn imago verbeteren. "Als hij iets zou doen aan z'n imago, dan zou ik dat geweldig vinden. Maar dat is onmogelijk, dus ik zie dat niet als een optie.", concludeert de voormalige Tesla-fan.

LEES OOK: Beleggers die hebben gespeculeerd op koersdaling Tesla, lijden miljarden verlies door sterk koersherstel