Een Noord-Hollandse familie verkocht vorige week haar rozenbedrijf voor 200 miljoen dollar aan het befaamde Amerikaanse investeringsfonds KKR. Het was de tweede keer dat de familie een bedrijf voor miljoenen verkocht.
We schrijven 2007 als het Indiase bedrijf Karuturi voor 50 miljoen euro Sher Agencies aankoopt. Sher kweekt rozen in Kenia en vliegt ze vervolgens naar Europa. Het bedrijf verschaft werk aan duizenden Kenianen en biedt de werknemers ook gratis scholing, gezondheidzorg en huisvesting. De plaatselijke voetbalclub heet Sher Agencies en speelt in het Sher Stadium.
Nederlandse rozenkwekers in Ethiopië
Het succes blijft niet onopgemerkt. De regering van buurland Ethiopië vraagt de Nederlandsers ondernemersfamilie Barnhoorn, de oprichters van Sher, hetzelfde kunststukje uit te halen in Ethiopië. De bouw van de eerste kas start in 2005. De rest is geschiedenis.
Anno 2014 biedt Sher Ethiopia, zoals het bedrijf in Ethiopië heet, werk aan meer dan 10.000 mensen. Dat zijn overwegend vrouwen. Ook zij hebben recht op gratis medische zorg en gratis onderwijs. Het bedrijf heeft een eigen cao inclusief een fietsplan. En ook Sher Ethiopia heeft inmiddels een eigen voetbalclub en stadion.
Afriflora is de naam van de holding boven Sher Ethiopia. Het bedrijf bouwt dagelijks aan uitbreiding van het immense kassencomplex. Elk blok is 900 meter lang en 100 meter breed. Nu is het complex al meer dan 400 hectare groot. Met hulp van de Amerikaanse durfinvesteerder KKR komen er nog eens 200 hectare bij.
Zo'n 140 hectare wordt verpacht aan andere Nederlandse ondernemers. In tien jaar lossen zij de investeringen in de kassen af zodat ze uiteindelijk eigenaar worden.
Ethiopië is een van de armste landen ter wereld, maar kent een economische opleving: de economie groeit er rond de 10 procent per jaar. De rozenkweek is, naast koffie, een enorme motor achter die groei.
12 maanden rozen kweken, transport naar West-Europa
Het klimaat in Ethiopië maakt het mogelijk om het hele jaar door te kweken; de lage lonen maken zelfs het dagelijkse transport per vliegtuig naar West-Europa betaalbaar. De rozen worden duurzaam gekweekt volgens Fairtrade principes en afgezet onder grote afnemers.
Nu supermarkten steeds meer bloemen verkopen, kunnen kwekers als Afriflora rechtstreeks zakendoen met grote afnemers. Afriflora voorziet desgewenst de rozen in Ethiopië al van verpakkingen met het gewenste logo, stopt ze in zwarte emmers of een andere verpakking en in elke gewenste hoeveelheid of mix.
Investeren in Afrika
Voor KKR is de overname van Afriflora de eerste grote stap in Afrika. Het heeft een speciaal fonds voor het continent opgezet. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal betaalt het zo'n 200 miljoen dollar voor een deel van het bedrijf. Het gaat om een onbekend, maar substantieel aandelenpakket.
Afriflora is zeer winstgevend: het maakte in 2013 een netto winst van 17 miljoen euro op een omzet van 81 miljoen euro, aldus Het Financieele Dagblad.
Volgens het FD (paywall) neemt vader Gerrit Barnhoorn met de verkoop afstand van het bedrijf. Zijn twee zoons Peter en John blijven aan het bedrijf verbonden. De familie blijft het liefste buiten de publiciteit.
Kenia ziet de opmars van Ethiopië met lede ogen aan. Maar het blijft zelf ook een belangrijke rozenproducent. Sher Agencies, inmiddels omgedoopt to Karuturi Sports, speelt nog altijd in de hoogste Keniase voetbalcompetitie.
Lees ook
Hoe bierreus uit Zuid-Afrika zich aanpast aan klimaatverandering
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl