De Limburgse ondernemer Marcel Tinnemans zit met een probleem. Zijn zus en haar partner willen uitstappen bij het 156 jaar oude succesvolle familiebedrijf waar hij directeur van is. Neemt hij zelf de aandelen over of zoekt hij een investeerder?

Groeien en overnames doen. Directeur Marcel Tinnemans heeft begin 2015 ambitieuze plannen voor zijn onderneming Mosa Glas, dat diverse glasproducten levert aan onder meer gevelbouwers, kozijnfabrikanten en glaszetters.

Met 33 medewerkers en een jaaromzet van 20 miljoen euro is Mosa Glas één van de grootste onafhankelijke glasgroothandels in de Benelux. Het is daarnaast erg oud: de geschiedenis van het familiebedrijf uit het Limburgse Echt gaat terug tot 1860.

Nu de economie weer aantrekt en ook bouwbedrijven weer voorzichtig in de lift zitten, ziet Tinnemans kansen. Maar er is een probleem: twee van zijn medebestuurders zien de uitbreidingsplannen niet zitten. En dat zijn niet zomaar bestuurders: het gaat om zijn zus Nicole (48) en haar partner Wim Hekkens (53).

“Ze wilden een ander leven tegemoet en niet nog meer tijd in het bedrijf steken”, legt Marcel Tinnemans aan Z24 uit. “Ze hebben familie in Australië wonen waar ze vaker naartoe willen, zonder dat er naar mij toe een schuldgevoel ontstaat.”

Na het overlijden eind augustus van vader Tinnemans, één van de grondleggers van het familiebedrijf, komt de zaak in een stroomversnelling. “Toen werd duidelijk van: er is ook nog een ander leven naast het werken. Nicole en Wim zeiden: wij gaan er toch serieus voor kiezen om die andere weg in te slaan.”

Investeerder zoeken

Aan Marcel Tinnemans de taak om een oplossing te vinden. Legt hij zelf geld op tafel om de aandelen binnen de familie te houden of zoekt hij een investeerder? Het wordt het laatste, met name omdat hij meer financiële slagkracht wil om investeringen te doen.

Tinnemans benadert Bart Recerveur van bedrijfsadviesbureau Aeternus. “Die kenden wij nog uit zijn ING-tijd.” Recerveur was in het verleden verantwoordelijk voor de zakelijke dienstverlening van ING aan het midden- en kleinbedrijf in Midden Limburg. Samen gaan ze op zoek naar geschikte partijen.

“We wilden een stille investeerder hebben, die zich niet met de dagelijkse gang van zaken bemoeid”, zegt Tinnemans. “We waren niet op zoek naar een strategisch partner, een branchegenoot of concurrent. Want dan ga je weer onder hun vlag opereren en daar heb ik geen zin in.” De kracht van Mosa is volgens Tinnemans juist de onafhankelijke positie als toeleverancier aan bouwbedrijven. “We willen ons nooit verbinden aan een groot concern hier uit de regio of uit Nederland. Dan verliezen wij onze identiteit.”

Crisis goed doorstaan

Al snel blijkt dat er belangstelling is voor de aandelen. Vrijwel alle partijen die Recerveur en Tinnemans benaderen tonen interesse. Daarbij speelt een grote rol dat Mosa schuldenvrij is. “Wij hebben een kerngezond bedrijf”, aldus Tinnemans.

Waar veel andere ondernemingen in de bouwsector het loodje legden tijdens de crisis, bleef Mosa fier overeind. De omzet bleef licht toenemen, ook toen er per kwartaal twee tot driehonderd bouwbedrijven omvielen.

Dat komt volgens Tinnemans doordat er bewust is gezorgd voor spreiding van de inkomsten. Ongeveer de helft van de omzet komt uit Nederland, de andere helft uit België. Daarnaast exporteert het bedrijf op kleine schaal naar Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Ook legde Mosa zich toe op speciale bewerkingen, zoals het printen of laseren van een foto of logo op glas. “Samen met de geografische spreiding heeft dat ons probleemloos door de crisis geloodst”, meent Tinnemans. “Maar misschien moet je ook een beetje geluk hebben.”

Beste klik met MKB Fonds

Er worden acht participatiemaatschappijen uitgenodigd om kennis te maken met Mosa Glas. Uiteindelijk kiest Tinnemans voor MKB Fonds, een investeringsfonds uit Amsterdam dat zo’n 35 miljoen euro aan vermogen beheert en belangen heeft in onder meer het Nederlandse scootermerk AGM en voedselverwerkingsbedrijf Van Ruiten Food.

“De klik was er vanaf het eerste gesprek. Je had niet het gevoel dat je tegenover een jurist of bankier zat”, zegt Tinnemans. “MKB Fonds gaat ervan uit dat je als ondernemer precies weet welke koers je moet varen. Ze willen je alleen bijstaan met verdere investeringen en expansie.”

Overnames in glassector

Want dat is het komende jaar het plan van Tinnemans. Hij wil een of twee kleinere bedrijven die gerelateerd zijn aan de glasbranche overnemen. In Nederland, maar hij kijkt ook nadrukkelijk naar België, Frankrijk en Engeland. Dat moet leiden tot een omzetgroei van 5 tot 10 procent.

MKB Fonds kan daarbij financieel helpen, maar beschikt ook over een uitgebreid en nuttig netwerk van bedrijven en investeerders. Tinnemans: “Als je van bovenaf binnenkomt bij een nieuw bedrijf, dan is dat natuurlijk makkelijker dan als je bij de voordeur aan moet bellen en jezelf moet voorstellen.”

Tinnemans kijkt tevreden terug op het proces om zijn zus en haar partner uit te kopen. "Uiteindelijk zijn we er als volwassenen, als zakenpartners maar vooral als familie op een heel nette manier uitgekomen. Ook dankzij MKB Fonds, die dat goed hebben aangevoeld."

Stokje overdragen

Mosa Glas en MKB Fonds doen geen mededelingen over het verkoopbedrag, maar Het Financieele Dagblad denkt dat het om miljoenen gaat, gelet op andere overnames in de sector.

Dat er een mooie som geld gemoeid is met de deal is voor Tinnemans een beloning voor het jarenlang keihard werken. Maar het is niet het allerbelangrijkste. Het goede gevoel bij MKB Fonds staat voorop. Want het 156 jaar oude bouwbedrijf zit “in het DNA” van de ondernemende familie Tinnemans. “Dit bedrijf heeft een ziel. Ik wil dat in stand houden.” Daarom wil Tinnemans het stokje ooit graag overdragen aan zijn zoon, die volgend jaar naar de universiteit gaat.

Maar zover is het nog lang niet. Tinnemans wil met Mosa Glas eerst op overnamepad en is van plan om nog jaren aan te blijven als algemeen directeur. “Ik ben pas 49, dus ik heb nog even. Ik zou ook niet weten wat ik de hele dag thuis zou moeten.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl