Investeringen zoeken gaat niet altijd van een leien dakje voor een startup-oprichter. De Australische Melanie Perkins (29) sleepte geld binnen nadat ze leerde kitesurfen.

27 miljoen is er al belegd in Canva, een Australische startup die beweert een simpele versie van Photoshop te maken die iedereen in minder dan een halve minuut onder de knie kan krijgen. Het ledenbestand is de laatste maanden razendsnel gegroeid, van een al niet beschamende 1,5 miljoen tot 10 miljoen met 50.000 betalende zakelijke klanten.

Allemaal met dank aan kitesurfen, schrijft Business Insider.

Het was niet altijd zo ogenschijnlijk eenvoudig voor Canva. De 29-jarige onderneemster Melanie Perkins uit Sydney is al jaren bezig met het idee. Ze verdiende haar sporen bijna tien jaar geleden met een programma waarmee jaarboekredacties op middelbare scholen zelf de lay-out konden maken.

Canva borduurt voort op het idee dat ieder bedrijf – denk aan hippe cafés en foodtrucks – design nodig heeft in deze tijden van sociale media. Maar welke éénpitter heeft tijd om zijn eigen huisstijl op te zetten? Of geld? Canva biedt een online ontwerpgereedschap met honderden stockfoto’s, ontwerpen en andere trucjes om je merk herkenbaarheid mee te geven.

Leren kitesurften

Voordat Canva een succesverhaal kon worden, moest Perkins eerst leren kitesurfen. Dat zit zo: na drie maanden vergeefs logeren bij haar broer in San Francisco, had de toen 24-jarige Perkins nog geen enkele geldschieter voor haar idee. Maar via via kwam ze wel aan een uitnodiging voor het evenement MaiTai Maui, een evenement op Hawaii georganiseerd door inversteerder én surfgek Bill Tai. Naast Perkins zouden er tal van grote namen op die dagen afkomen.

Met een nieuwe vastberadenheid leerde Perkins zichzelf kitesurfen, een sport die ze tegenover Business Insider omschrijft als 'apart' en 'gevaarlijk' maar toch ook vermakelijk.

Haar aanpak werkte. Op het evenement van Bill Tai kwam ze een investeerder tegen die haar in contact bracht met beroemde acteurs Woody Harrelson en Owen Wilson, die beiden geld in Canva stopten. Ook Tai kwam over de brug.

"Het was een lange reis, maar we zijn nu gekomen waar we wilden zijn", zegt Perkins, die ambitieus blijft: "We hebben nog maar 1 procent gedaan van wat we willen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl