Voor zon, zee en strand kun je als vakantieganger zowel in Turkije als Griekenland terecht. Door de recente aanslagen in Ankara en Istanbul kiezen ietsje meer toeristen voor de Griekse kust.
“Wees in het hele land voorzichtig, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen.”
Nee, echt zin om een vakantie te boeken naar Turkije krijg je niet van het reisadvies van de Nederlandse overheid. Voor het gehele land geldt een verhoogd risico op terroristische aanslagen. “Ook Europeanen en Europese objecten kunnen doelwit zijn”, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken.
In het afgelopen half jaar zijn er drie grote aanslagen geweest in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij zo’n 200 mensen om het leven zijn gekomen. Ook in de Turkse miljoenenstad Istanbul zijn bommen tot ontploffing gebracht, vermoedelijk door terroristen die gelieerd zijn aan de Koerdische afscheidingsbeweging PKK of Islamitische Staat.
Russen blijven weg
De toeristische sector in Turkije krijgt een flinke knauw van de recente terreur. In februari kwamen er 10 procent minder toeristen naar het land in vergelijking met een jaar eerder, schrijft Bloomberg dinsdag. Dat is de grootste afname in vakantiegangers in het afgelopen decennium.
Ook het wegblijven van bezoekers uit Rusland telt zwaar mee. Na het neerhalen van een Russische bommenwerper door het Turkse leger vorig jaar deden veel Russische reisbureaus Turkije in de ban op last van president Vladimir Poetin. Turkije was juist één van de favoriete bestemmingen van rijke Russen met zin in zon.
Griekenland profiteert
Die Russen wijken uit naar een ander land dat eveneens over zonnige stranden beschikt: aartsrivaal Griekenland. Het Grieks bureau voor toerisme verwacht dat dit jaar 900.000 Russen naar het land komen, meer dan ooit tevoren. En die Russen geven behoorlijk wat geld uit: ze zijn goed voor de helft van de omzetgroei van de Griekse toerisme-industrie dit jaar, schrijft Bloomberg.
De Russen zijn niet de enigen die voor Griekenland kiezen. In totaal komen er in 2016 naar verwachting 25 miljoen vakantiegangers af op de mooie stranden, helderblauwe zee en duizenden eilanden van het Zuid-Europese land.
Dat is een mooie bonus voor de Griekse economie, die zwaar afhankelijk is van de toeristische sector. De economie kan dit jaar met een procentpunt extra groeien, denkt voorzitter Andreas Andreadis van koepelorganisatie SETE voor toerisme in Griekenland.
Risico's voor Griekenland
Maar er liggen risico's op de loer voor de economie. Griekenland onderhandelt nog steeds met de schuldeisers over de voorwaarden voor het nieuwste steunpakket. Lopen de gesprekken spaak, dan doemt een Grieks vertrek uit de Europese Unie wederom op, met alle gevolgen van dien.
Bovendien is de stroom aan asielzoekers dan wel ingedamd doordat landen ten noorden van Griekenland de grenzen dicht hebben gegooid, de vluchtelingencrisis is nog geenszins voorbij.
"De mogelijkheid van een Grexit hangt nog steeds in de lucht", aldus Andreadis. "Samen met de vluchtelingencrisis zorgt dat niet voor de stabiele situatie die het land nodig heeft."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl