Wie zwaait straks de scepter over de Verenigde Staten: Kamala Harris of Donald Trump? De beurs kan helpen die vraag te beantwoorden.

Volgens technisch strateeg Adam Turnquist van financieel adviesbureau LPL Financial heeft de brede, Amerikaanse S&P500-index sinds 1928 de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen ruim 4 op de 5 keer goed voorspeld.

Met name de beursprestaties in de laatste drie maanden voorafgaand aan de verkiezingen zijn cruciaal, schrijft Turnquist in een deze week gepubliceerd rapport. Die allesbepalende periode is maandag van start gegaan. 

“Wanneer de S&P 500 stijgt in de drie maanden voorafgaand aan de verkiezingen, blijft de zittende partij in 80 procent van de gevallen aan de macht”, aldus Turnquist. 

Een voorbeeld: in de drie maanden voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 2008 daalde de S&P 500-index met bijna een kwart. Uiteindelijk won Barack Obama de verkiezingen namens de Democraten, waarmee hij een eind maakte aan de acht jaar lange regeerperiode van de Republikeinen. 

Het omgekeerde geldt ook. Zo daalde de S&P 500-index met ruim twee procent in het kwartaal voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 2016. Dat jaar was het de Republikein Donald Trump die een eind maakte aan de acht jaar lange regeerperiode van de Democraten.  

In totaal heeft deze beursregel twintig van de laatste vierentwintig Amerikaanse presidentsverkiezingen goed voorspeld, een nauwkeurigheid van 83 procent. 

Aandelenmarkt had het mis bij verkiezingen in 2020 

Maar natuurlijk kan de beurs er ook naast zitten, zoals bij de laatste verkiezing in 2020. De S&P 500-index klom in de drie maanden voor de verkiezingen met 2,3 procent, maar toch moest Trump, die destijds aan de macht was, plaatsmaken voor de huidige, Democratische president Joe Biden. 

Hoewel de aandelenmarkt niet werkt als een glazen bol, dient deze wel als indicator. En met nog 87 dagen te gaan tot de verkiezingen, staan de Republikeinen er momenteel goed voor: de S&P 500-index is sinds maandag met 0,5 procent gedaald. 

LEES OOK: Deze 2 recessie-indicatoren geven aan dat de Amerikaanse economie in een dip zit: wat betekent dat voor de beurs?