- Italië wacht gespannen op de aankomende hittegolf ‘Cerberus’. In onder meer Rome, Florence en Bologna is sprake van een noodsituatie.
- De Europese recordtemperatuur van 48,8 graden kan zelfs verbroken worden, aldus de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
- Ook elders in Europa kunnen de temperaturen flink oplopen.
- Lees ook: 12 tips om geld te besparen tijdens je vakantie in het buitenland: ook daar heb je last van de hoge inflatie
Italianen moeten in tien steden uitkijken voor de aankomende hittegolf die de Italiaanse meteorologische dienst Cerberus heeft genoemd, naar het driekoppige beest uit Dante’s hel. In onder meer Rome, Florence en Bologna is sprake van een noodsituatie.
Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA kan de Europese recordtemperatuur van 48,8 graden zelfs verbroken worden. Niet alleen Italië zal met hitte te maken krijgen.
Het hogedrukgebied Cerberus komt vanuit het zuiden Europa binnen, meldt ESA. Grote delen van Italië krijgen naar verwachting met temperaturen boven de 40 graden te maken.
De huidige recordtemperatuur is van 11 augustus 2021 en werd gevestigd in de Siciliaanse plaats Floridia. Het zou “de komende dagen” kunnen sneuvelen, denkt ESA. De organisatie monitort de temperaturen met een satelliet.
Hittegolf in Zuid-Europa: Spanje, Italië en Portugal zeer heet
Ook elders in Europa wordt het flink warm. In Spanje worden deze week nog temperaturen boven de 44 graden voorzien. Ook in Frankrijk, Duitsland en Polen worden ernstige hittegolven verwacht. De Griekse regering heeft werkgevers opgeroepen om mensen zo mogelijk vanuit huis te laten werken.
"Klimaatverandering die dit jaar versterkt wordt door El Niño heeft grote gevolgen voor de voedselproductie, beschikbaarheid van water en onze gezondheid", zegt ESA-onderzoeker Benjamin Koetz. El Niño heeft te maken met de opwarming van het water in de Stille Oceaan.
De uitzonderlijk hoge temperaturen in het zuiden van Europa de komende dagen zijn heel bijzonder, zegt Wilfred Janssen, meteoroloog bij Weeronline. Volgens Janssen worden de hoge temperaturen veroorzaakt door hitte uit de Sahara. Deze warme luchtstromen kunnen over zee warm blijven en verder opwarmen zodra ze land bereiken.
Zo wordt het op sommige vakantiebestemmingen zeer heet met maximumtemperaturen van 45 graden of meer, meldde Weeronline.
Met name in Spanje, Portugal en Italië wordt het heet, met berekeningen voor Zuid-Spanje die na het weekend uit kunnen komen op 46 of 47 graden.
Aan bekende strandgebieden in Portugal is het met maxima van 26 tot 30 graden aangenamer. In Griekenland en Turkije kunnen temperaturen tot 35 graden of meer behaald worden. In de binnenlanden kan dat zelfs 40 graden worden.
De lucht die naar Europa stroomt vanuit Afrika moet al wel heel warm zijn om zulke recordwaarden te bereiken, legt Janssen uit. "Maar als die lucht zijn specifieke warme eigenschappen kan behouden, kan deze op land nog warmer worden. Zo kan de lucht achter bergruggen op Sicilië goed opwarmen, dat helpt bijvoorbeeld mee."
Op Sicilië leek het Europees hitterecord vorig jaar verbroken, maar omdat het weerstation daar niet goed werkte, werd het record vooralsnog uit de boeken geschrapt, aldus Janssen. "Of het Europees warmterecord later deze week of de komende tijd verbroken wordt, weten we nog niet."
Zulke extreme hitte heeft diverse gevolgen, vertelt Janssen. Zo kan er meer water verdampen omdat het zo heet is. Als het dan weinig heeft geregend en er is al een neerslagtekort, kan lokaal de kans op bos- en natuurbranden toenemen. "In delen van Catalonië en elders in Spanje hebben hevige buien voor enige verlichting gezorgd, maar op lange termijn is in Spanje sprake van regionale droogte." Voor landbouwgewassen en oogsten later in het jaar is het nog te vroeg een voorspelling te doen.
Ook voor mensen zijn hittegolven gevaarlijk en kunnen ze dodelijk zijn, zegt de meteoroloog. "Er sterven meer mensen tijdens de hitte."