De hittegolf die grote delen van Europa treft, noopt tot tal van bijzondere maatregelen. In delen van Europa worden temperaturen van 45 graden Celsius verwacht. Volgens wetenschappers heeft het vroege optreden van extreme hitte te maken met klimaatverandering.
Naar aanleiding van ‘el fierno’ (de hel), zoals een Spaanse meteoroloog de hittegolf noemt, zet Europa zich schrap met maatregelen.
Vervuilende auto’s in de ban en zwembaden langer open
In Parijs zal het kwik dit weekend naar verwachting naar rond de 40 graden stijgen, met mogelijk een gevoelstemperatuur van 47 graden. De stad houdt rekening met barre omstandigheden en bant uit voorzorg oudere, minder zuinige auto’s om ernstige luchtvervuiling te komen. Airparif, de organisatie die de luchtkwaliteit controleert, waarschuwde voor een verhoogde ozonconcentratie door de hitte.
De stad houdt een hitteplan niveau 3 aan. Dit houdt onder meer in dat men vinger aan de pols houdt bij ouderen, zieken, kinderen en daklozen. Daarnaast is ervoor gezorgd dat op openbare plekken water kan worden getapt en er zijn ventilatoren geïnstalleerd op scholen. De openingstijden van zwembaden zijn verlengd en parken blijven 24 uur per dag open.
Frankrijk doet er alles aan om te voorkomen dat deze hittegolf, veroorzaakt door warme lucht vanuit de Sahara, een herhaling wordt van 2003. In dat jaar bezweken tussen 4 en 18 augustus 15.000 mensen door een hittegolf die Europa trof en die de naam “zomermoordenaar” kreeg.
#Pollution | Dans le cadre de la lutte contre la pollution et au vu des fortes chaleurs, la circulation différenciée est maintenue pour ce vendredi 28 juin.
Seuls les véhicules de la classe 0 à 2 Crit’Air pourront circuler à Paris et en petite couronne de 5h30 à minuit 👇 pic.twitter.com/9W1pseifJU
— Préfecture de Police (@prefpolice) June 27, 2019
Gratis water en zonnebrandcrème
In België, waar de temperatuur dit weekend kan oplopen tot 35 graden, is hitteplan niveau 2 van kracht, de waarschuwingsfase. Het derde niveau is het hoogst en daarbij is sprake van de alarmfase. Bij niveau 2 geldt het advies om extra alert te zijn op kwetsbare groepen als ouderen, zieken en kinderen.
"Drinken zij voldoende? Is hun kledij aangepast aan de warmte? Hebben zij een koele plek om te rusten?”, aldus woordvoerder van Zorg en Gezondheid Joris Moonens in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Organisaties die met kwetsbare groepen werken hebben een waarschuwingsmail gekregen. Het festival Rock Werchter heeft een hitteplan uitgerold waarbij onder meer flesjes water en zonnebrandcrème worden uitgedeeld en waarin wordt opgeroepen op elkaar te letten.
Ook in België worden hogere ozonconcentraties verwacht. De EU-informatiegrens van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht werd al lokaal overschreden. Wanneer dat gebeurt, waarschuwt de overheid burgers dat slechte luchtkwaliteit voor klachten kan zorgen bij mensen die daar gevoelig voor zijn.
Naakte motormuis
In Duitsland greep de politie afgelopen woensdag in, toen een naakte man een ritje op z'n brommer wilde maken in de deelstaat Brandenbug. Hij had geen kleren aan, maar wel zijn helm op.
De politiek van Brandenburg deelde de foto van de aanhouding op Twitter. Volgens de politie reageerde de man op zijn aanhouding met de woorden: "Het is warm, toch?"
Weil wir #sprachlos sind 😅: Wie würden Sie dieses Bild betiteln?
Als kleine Inspirationshilfe - ein #Zitat des Herren: „Et is halt warm, wa?“
Und jetzt Sie!#Hitze #safetyfirst #LebenAmLimit pic.twitter.com/BiM27ydDEy
— Polizei Brandenburg (@PolizeiBB) June 26, 2019
"Woorden schieten tekort", schreef de politie met de hashtags "#heat," "#safetyfirst," and "#lifeatthelimit."
De politie in Frankfurt reageerde met de opmerking dat "burgers van Frankfurt goed op hun gezondheid en huid moeten letten, omdat ze normaal gesproken kleding aan reizen."
In delen van Duitsland worden deze week recordtemperaturen gemeten tot 38,5 graden Celsius in de buurt van de grens met Polen. De autoriteiten hebben burgers opgeroepen rekening te houden met droogte en verantwoord gebruik te maken van drinkwater, hoewel een tekort vooralsnog niet in zicht is.
Bosbranden teisteren natuurgebied
Spanje zucht onder de hete temperaturen. Vrijdag steeg het kwik in delen van het land naar 38 en 41 graden. Zaterdag vinden de maximale temperaturen plaats: 40 graden in Madrid en 43 graden rond Zaragoza. Inmiddels wordt het land geteisterd door enorme bosbranden, volgens Spaanse media de ergste in twintig jaar. Het vuur raast over 5500 hectare natuurgebied.
Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft instructies naar gemeenten en organisaties gestuurd en roept op om buitenactiviteiten op de heetste uren van de dag, tussen 12 en 19 uur, te mijden. Ook wordt burgers aanbevolen voldoende te drinken en waterrijk voedsel te eten, zoals fruitsalades en gazpacho.
In Madrid is code rood afgegeven, hoog risico, het hoogste niveau. Een zonnesteek, uitputting door hitte, krampen als gevolg van te weinig vocht, hoofdpijn en misselijkheid kunnen burgers parten spelen.
Lees meer over klimaatverandering:
- Het nieuwe rapport over klimaatverandering schetst een angstaanjagende toekomst – dit staat ons te wachten als de aarde 1,5 graad of 2 graden opwarmt
- Als je je afvraagt hoe het leven eruitziet als je door klimaatverandering niet meer naar buiten kunt, neem dan eens een kijkje in Dubai
- Is jouw huis al klaar voor klimaatverandering? Zo bereid je je voor op hitte en wateroverlast
- Deze 3 maatregelen staan NIET in het Klimaatakkoord – maar hebben wel een gigantische impact op de CO2-uitstoot