Het merendeel van de werkgevers neemt geen extra maatregelen tijdens extreme hitte op de werkvloer.
Dit zegt FNV Bondgenoten donderdag op basis van de eerste resultaten van de Meldlijn Zomerhitte.
De vakbond opende twee weken geleden een meldpunt, waar werknemers kunnen klagen over zomerse temperaturen op hun werkplek. Inmiddels is de vragenlijst door 612 mensen ingevuld. Daarvan gaf 61 procent aan dat hun werkgever niets tegen de extreme hitte heeft gedaan.
Klachte hitte
Negen op de 10 invullers had last van fysieke klachten door het werken in de hitte, voornamelijk concentratieverlies, jeuk of kramp in de spieren. Welgeteld 48 mensen meldden dat ze flauw waren gevallen en 15 mensen vulden in dat ze een hitteberoerte hadden gekregen, waardoor ziekenhuisopname nodig was.
Overige klachten betroffen met name hoofdpijn en migraine, duizeligheid, benauwdheid en overmatig transpireren, omdat de werknemer ,,gedwongen werd te werken in polyester kleding.”
Extra drinken
Iets minder dan 40 procent van de werkgevers nam wel maatregelen tegen het warme weer. Helaas niet altijd even effectief, zegt FNV Bondgenoten. 22 procent van de ondervraagden zei dat de baas ‘extra drinken’ verstrekte. In bijna 5 procent van de gevallen werden door de werkgever extra pauzes ingelast of werd airconditioning geïnstalleerd. Ook deelden werkgevers ijsjes uit, werden ventilatoren neergezet of mochten werknemers extra vroeg beginnen.
De meeste meldingen kwamen uit de publieke sector, waaronder de zorg en gemeentelijke reiniging. Andere branches waarin onder hete omstandigheden doorgewerkt moest worden, waren de detailhandel, de metaal en techniek, en de proces- en voedingsindustrie. Ongeveer de helft van de respondenten was lid van een vakbond.
FNV Bondgenoten houdt de Meldlijn Zomerhitte zeker nog tot eind augustus in de lucht. De bond wil de informatie van de klachten gebruiken om in overleg met werkgevers arbeidsomstandigheden te verbeteren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl