Daarmee verdwijnt het aandeel Hitt na 14 jaar van de Amsterdamse beurs. Erg rouwig zullen ze daar bij het bedrijf echter niet om zijn. Hitt deed namelijk in de afgelopen jaren al enkele vergeefse pogingen om van de beursnotering af te komen.

Zo probeerden houdstermaatschappij Hitt Holding en aandeelhouder Todlin in 2003 om het Apeldoornse bedrijf van de beurs te halen. Hitt gaf daarbij zelf aan dat de beursnotering geen toegevoegde waarde meer had.

Nut

Beide partijen boden de overige aandeelhouders 5 euro per aandeel. De poging mislukte echter, omdat te weinig aandeelhouders zich aanmeldden voor het bod. Hoewel de overnameprijs ruim 30 procent boven de toenmalige prijs van het aandeel lag, was het bod maar een fractie van de prijs van omgerekend 10,90 euro waartegen Hitt in 1998 de beurs betrad.

Ook later toonde het bedrijf zich niet overtuigd van het nut van de beursnotering. In 2008 zei bestuursvoorzitter Sjoerd Jansen tegen het ANP dat het niet zijn doel was om te worden overgenomen. Wel gaf hij aan dat het voor een klein bedrijf relatief kostbaar is om aan alle eisen te voldoen die bij een beursnotering komen kijken.

Toezeggingen

De overname lijkt dit keer wel te kunnen slagen. Saab heeft al toezeggingen binnen van Hitt Holding en vier andere grote aandeelhouders. Die partijen zijn samen goed voor 73,6 procent van de aandelen. Als minstens 75 procent van de aandelen binnen zijn, heeft Saab juridische mogelijkheden om de rest van de aandelen in bezit te krijgen.

Hitt ging in juni 1998 naar de beurs. Een maand eerder werd het bedrijf verzelfstandigd na een zogenoemde managementbuy-out. Hans Prinsen, die destijds de buy-out leidde, bezit 51 procent van de aandelen in Hitt Holding en kan nu eindelijk gaan cashen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl