De tweedeling op de Nederlandse huizenmarkt stelt werknemers met een baan in één van de grote steden in de Randstad voor een stevig dilemma: wil je per se in Amsterdam of Utrecht wonen, dicht bij het werk? Dan betaal je al gauw de hoofdprijs voor een beperkt aantal vierkante meters.
Het alternatief is een koopwoning buiten één van de grote steden. Dan krijg je meer huis voor je geld, maar de reisafstand neemt navenant toe.
Studenten van de Hogeschool Utrecht maakten in het kader een project onder leiding van datajournalist Wouter van Loon een reeks infographics over de spanning tussen wonen en reizen. De resultaten komen aan bod in een driedelige serie op Business Insider.
In de grafieken hieronder ligt de focus om de vier grote steden in de Randstad: Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.
Méér vierkante meters voor hetzelfde geld
Voor het onderzoek is gekeken naar de huizen die eind november werden aangeboden op Funda.nl. Daar is een selectie gemaakt van de huizen met een prijs van gemiddeld 240 duizend euro – de gemiddelde verkoopprijs van een woning. De dataset bestaat uit totaal ruim 23.000 huizen met een vraagprijs van tussen de 215 duizend euro en 265 duizend euro.
De onderstaande infographics tonen waar je gemiddeld het meeste vierkante meters krijgt voor een koopwoning, op basis van een vraagprijs van rond de 240 duizend euro, in gemeenten met een reistijd van 20 tot 30 minuten van één van de grote steden.
De reistijden voor auto’s zijn berekend met Google Maps. Daarvoor is het centrum van zowel de plaats waarin het huis staat als de plaats van bestemming als uitgangspunt genomen. Er is geen rekening gehouden met files.
Alleen plaatsen waarin zeker vijf woningen te koop stonden, zijn in het onderzoek meegenomen.
(scroll met de muis over de kaart voor meer informatie per stad)
Gemaakt door: Yvon van Horck, Lorenzo Angelone en Linda Rovers