En daar is weer een signaal dat de Nederlandse arbeidsmarkt afkoelt. In het tweede kwartaal van 2019 zijn 61.000 méér mensen actief opzoek naar een baan dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group, dat onder meer arbeidsmarktdata levert aan bedrijven. Het hogere aantal werkzoekenden betekent meer concurrentie tussen de kandidaten.

Naast dat het aantal werkzoekenden is gestegen, daalt het aantal mensen dat actief is benaderd voor een baan. Deze zogenoemde ‘sourcingsdruk’ is een belangrijke voorspeller van de schaarste op de arbeidsmarkt. In schaarse beroepen, zoals de IT, is de sourcingsdruk nog steeds hoog, maar bij andere functies neemt die af.

(Klik voor uitvergroting)

In plaats van afwachten en benaderd worden, moeten sollicitanten vaker zelf opzoek naar een baan, aldus Intelligence Group. De luxe positie van afwachten lukt nog wel in de IT en engineering, maar wie bijvoorbeeld in finance, marketing en sales zit, moet de boer op met zichzelf.

Minder vaste contracten

Volgens Intelligence Group zijn werkgevers ook minder geneigd een vast contract aan te bieden. In het tweede kwartaal van 2019 zijn minder vaste contracten gegeven dan het kwartaal daarvoor. Tegelijkertijd is het aantal tijdelijke contracten toegenomen.

“De onderhandelingspositie van sollicitanten wordt langzamerhand minder goed", zegt Gijs de Haas van Dorsser, managing director van Intelligence Group.

De cijfers zijn in lijn met andere signalen dat de arbeidsmarkt aan het afkoelen is. Zo is voor het eerst sinds 2015 het aantal werklozen weer licht opgelopen, is de groei van het aantal vacatures vertraagd en daalt het aantal uitzenduren.

In 2019 wordt een daling van het aantal vacatures verwacht ten opzichte van 2018. Dat neemt niet weg dat het aantal vacatures vooralsnog historisch hoog is en daarmee ook de krapte op de arbeidsmarkt. "Sollicitanten zullen nog niet in slaapzakken voor de deur liggen en werkgevers kunnen voorlopig dus nog niet achterover gaan leunen”, aldus De Haas van Dorsser.

Lees meer voer de banen: