Het verhogen van de economische groei en het bestrijden van de werkloosheid zijn de nieuwe uitdagingen van de eurolanden nu de vooruitzichten van de lidstaten in problemen flink zijn verbeterd.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (ook voorzitter van de eurogroep) zei dat woensdag in zijn Huis van Europalezing in Den Haag.

Hij wees erop dat het huishoudboekje van de lidstaten steeds meer op orde komt. Landen als Ierland en Spanje, die noodsteun ontvingen, kunnen binnenkort weer op eigen benen staan.

Maar uit de laatste prognoses van de Europese Commissie blijkt dat het met de economische vooruitzichten nog niet best gesteld is. Voor dit jaar wordt in de eurozone een krimp van 0,4 procent verwacht.

De eurolanden moet zich nu richten op het verbeteren van groei en banenmarkt en tegelijk “het unieke Europese sociale model” behouden en moderniseren.

Nationaal niveau

Dijsselbloem zei in een toelichting op zijn toespraak dat het niet nodig is dat de lidstaten alle verantwoordelijkheden aan Brussel overdragen om de problemen aan te pakken.

Het verbeteren van arbeidsmarkt en sociale systemen kan het beste op nationaal niveau gebeuren. Maar alle lidstaten moeten wel zorgen dat ze meer concurrerend worden en dat ze geen risico vormen voor de rest.

Overgangsfase

De minister riep de "leidende politici'' in de EU op te zorgen voor een gevoel van urgentie en "hun landen te leiden door de onvermijdelijke overgangsfase''. "Laten we onze volledige mogelijkheden benutten en onze economieën dynamischer maken.''

De Huis van Europalezing wordt jaarlijks georganiseerd door de vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Europees Parlement in Nederland. Eerder waren onder anderen eurocommissaris Olli Rehn en EU-president Herman Van Rompuy te gast.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl