Handelsbedrijf GasTerra heeft vorig jaar flink minder gas verkocht dan het jaar ervoor. De zachte winter en de beperking van de productie van het Groningenveld zorgden voor minder inkomsten. Toch krijgt de Nederlandse staat van GasTerra evenveel dividend als vorig jaar.
Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde jaarcijfers over 2014 van GasTerra.
Het groothandelsbedrijf is voor de helft in handen van de Nederlandse Staat; Shell en ExxonMobil hebben elk een kwart. GasTerra koopt al het gas van het Groningenveld in en neemt daarnaast aardgas af uit de kleine in de Noordzee. Het gas wordt doorverkocht aan energieleveranciers in binnen- en buitenland.
In 2014 zorgde de zachte winter en de beperking van de productie uit het Groningenveld voor lagere ingekochte volumes, terwijl ook gasprijzen daalden. GasTerra verkocht afgelopen jaar zo’n 81,3 miljard kubieke meter gas, tegen 89,3 miljard in 2013.
1) Afzet Nederlands aardgas
Onderstaande grafiek laat zien waar het gas naartoe gaat. Nederland was goed voor een afname van ongeveer 34 miljard kubieke meter, ofwel circa 42 procent van het totaal. De rest gaat naar het buitenland, met Duitsland als belangrijkste afnemer.
(Afzet gas per land in miljard kuub, 2014, klik voor uitvergroting)
De daling van het ingekochte en verkochte gasvolume hangt, naast het zachte winterweer, samen met het besluit van de Nederlandse regering om de productie uit het Groningenveld te beperken tot 42,5 miljard kubieke meter -- GasTerra kocht afgelopen jaar 41,1 miljard kuub in uit het Groningenveld.
2) Minder gas uit kleine velden
Naast dit gigaveld is echter ook de productie van gas uit kleine velden in Noord-Nederland en de Noordzee van belang. Daar is echter sprake van een gestaag afnemende opbrengst. De resterende reserves uit de kleine velden nemen af en er wordt relatief weinig geïnvesteerd in nieuwe exploratie-activiteiten.
Uit onderstaande grafiek blijkt dat GasTerra dit jaar bijna 3 miljard kuub minder denkt te kunnen inkopen uit de kleine velden.
(Aardgas uit kleine velden, 2014, klik voor uitvergroting)
3) Dividend gashandel stabiel voor Staat
Dalende volumes en lagere verkoopprijzen zorgden in 2014 voor een lagere omzet bij GasTerra. Die zakte met bijna een vijfde naar 19,5 miljard euro. Maar voor GasTerra gaat het om de winstmarge op in- en verkoop en die bleef op peil.
Inkoopprijzen van gas daalden afgelopen jaar net iets meer dan verkoopprijzen. Dat zorgde er mede voor dat er onder aan de streep per saldo evenveel winst werd gemaakt in 2014 als in 2013, te weten 36 miljoen euro.
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft dus een meevallertje bij de staatsinkomsten uit de handel in gas. Maar dat zet niet echt zoden aan de dijk. Voor de staat zijn inkomsten uit deelnames in de productie van gas en belastingen op aardgas veel belangrijker. En daar hakken lagere afzetvolumes er zwaar in.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl