• De Europese import van vloeibaar aardgas uit de VS is in juli teruggevallen.
  • Aziatische kopers zijn bereid meer te betalen voor vloeibaar aardgas, wat Europa in een lastige positie brengt.
  • Europa blijft noodgedwongen relatief veel gas uit Rusland importeren, wat geopolitiek gezien onhandig is in verband met de oorlog in Oekraïne.
  • Lees ook: Oekraïne wil af van Russische gaspijpleiding en kijkt naar Azerbeijan als alternatief

Sinds de Russische inval in Oekraïne in 2022 heeft Europa zich grotendeels afgekeerd van Russisch gas. Als alternatief wordt onder meer extra vloeibaar aardgas uit de VS per schip naar Europa vervoerd, maar dat biedt wel minder leveringszekerheid. Europa concurreert namelijk met Azië op de wereldmarkt voor vloeibaar aardgas.

West-Europa krijgt veel minder aardgas via Russische pijpleidingen, maar de banden met Rusland zijn nooit helemaal verbroken. Zo haalt Europa nog steeds vloeibaar aardgas uit Rusland en komt er nog gas uit Rusland via een pijpleiding die door Oekraïne loopt, naar landen als Hongarije en Oostenrijk.

De maandelijkse Europese import van Russisch vloeibaar aardgas is sinds de invasie van Oekraïne relatief stabiel gebleven, tussen de 850.000 ton en 1,6 miljoen ton, volgens gegevens van persbureau Bloomberg.

Het voorzetten van deze import laat zien dat het lastig is voor Europa om de import van Russisch gas volledig op te zeggen.

Wel is het aandeel van Rusland in de import van aardgas in Europa dramatisch gedaald sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Vóór de Russische invasie van Oekraïne importeerde Europa meer dan 40 procent van zijn aardgas uit Rusland, voornamelijk via pijpleidingen.

Eind vorig jaar importeerde Europa nog steeds ongeveer 15 procent van zijn totale gasvoorraad uit Rusland, waarvan ongeveer 9 procent via pijpleidingen en 6 procent in de vorm van vloeibaar aardgas (lng). "Dit betekent dat het handjevol landen dat niet in staat is geweest of niet heeft gekozen om z'n afhankelijkheid te verminderen, zeer kwetsbaar blijft voor het gebruik van energie als politiek wapen door Rusland", schreven analisten van het Amerikaanse Brookings Institute in een rapport van juni.

Europa krijgt vloeibaar aardgas uit de VS, maar concurreert met Azië

Dat Europa Russisch gas blijft importeren, komt deels door een concurrentiestrijd rond de levering van Amerikaans vloeibaar aardgas. De Amerikanen leveren namelijk zowel aan Azië als aan Europa. Het afgelopen jaar was de VS hierdoor de grootste lng-exporteur ter wereld.

Medio 2022 leverden de VS voor het eerst meer aardgas aan Europa dan Rusland, maar het verschil tussen de lng-leveringen van de twee landen is kleiner geworden.

Afgelopen maand is het verschil tussen de hoeveelheid vloeibaar aardgas die de VS en Rusland naar Europa verschepen, sterk afgenomen, volgens een analyse van persbureau Bloomberg van voorlopige data van lng-transporten.

Eind juli importeerde Europa 1,5 miljoen ton vloeibaar aardgas uit de VS, net iets meer dan de 1,3 miljoen ton die vanuit Rusland werd ingevoerd. Ter vergelijking: eind januari importeerde Europa 5,2 miljoen ton vloeibaar aardgas uit de VS en slechts 1,5 miljoen ton uit Rusland.

De daling van de import van vloeibaar aardgas uit de VS heeft vooral te maken met de internationale marktwerking. Amerikaanse exporteurs sturen hun lng-schepen naar de plek waar momenteel het meest betaald wordt voor vloeibaar aardgas: Azië. Daar zijn de prijzen hoger dan in Europa als gevolg van onder meer sterke vraag uit India en China.

Lng voor directe levering aan Noord-Azië had in de week tot 26 juli een prijs van ongeveer 12 dollar per mmBtu (Britse thermische eenheid), volgens persbureau Reuters. Dit was ongeveer 17 procent hoger dan de 10,30 dollar per mmBtu voor levering aan Europa op 26 juli.

Azië is momenteel de "voorkeursbestemming" voor Amerikaanse lng-transporten voor levering in augustus en september, aldus analist Masanori Odaka van energiconsultant Rystad.

LEES OOK: Rusland speelt hoog spel en paait Europese landen met goedkoop gas, in een poging om cruciale Oekraïense pijpleiding te behouden