De James Webb ruimtetelescoop heeft astronomen en mensen over de hele wereld versteld doen staan. toen de eerste full-color beelden werden vrijgegeven.

Zelfs de wetenschappers die aan de telescoop hadden gewerkt, waren verbaasd toen ze die eerste foto’s in de zomer van 2022 zagen. Ze vertelden verslaggevers dat ze huilden, sprakeloos waren of dat hun mond openviel.

De telescoop is de wereld hierna blijven verbazen met nieuwe ontdekkingen en betoverende portretten van het heelal.

Hij heeft verre planeten onderzocht die bewoonbaar zouden kunnen zijn, het oudste zwarte gat ooit ontdekt en in de oeroude donkere eeuwen van het heelal gegluurd, waardoor astronomen in sommige gevallen antwoorden kregen op eeuwenoude vragen, en in andere gevallen juist nieuwe mysteries opdoken.

Foto: NASA, ESA, CSA. Image Processing: Joseph DePasquale (STScI)

James Webb heeft zoveel prestaties geleverd, dat je gemakkelijk vergeet wat een wetenschappelijk wonder iedere foto is. Om te begrijpen hoe ver Webb ons heeft gebracht, moeten we terugkijken naar diens eerste foto's.

Zelfs die eerste foto's onthulden talloze sterren, sterrenstelsels en fijne details die nog niet eerder waren gezien. Ze schilderden de geboorte en dood van sterren in scherpe, nieuwe kleuren en tuurden verder in de verte dan welke infraroodtelescoop kan.

Vóór de komst van Webb kwamen dit soort beelden alleen van de ruimtetelescoop Hubble. Maar de foto's van James Webb laten de beloning zien van de 25 jaar hard werken en miljarden dollars die aan het observatorium zijn besteed - allemaal in een nieuw, breed spectrum van infrarood licht.

Foto: NASA/STScI; NASA/ESA/CSA/STScI

“We doen nu al ontdekkingen en we zijn nog maar net begonnen”, zei hoofdwetenschapper Eric Smith van de astrofysische afdeling van NASA tijdens een persconferentie in 2022.

En inderdaad, deze foto's waren slechts een opwarmertje voor wat we de komende jaren kunnen verwachten. Dit is wat ze onthulden.

James Webb toonde duidelijk twee sterren in het centrum van deze nevel, waar Hubble er maar één zag

Foto: The Hubble Heritage Team (STScI/AURA/NASA); NASA, ESA, CSA, STScI

De Zuidelijke Ringnevel is een stervende ster die geïmplodeerd is en langzaam de lagen van zijn atmosfeer in opeenvolgende golven uitstoot, waardoor steeds grotere bellen van kleurrijk gas ontstaan. Wetenschappers wisten dat er twee sterren in het centrum van de nevel waren, maar konden ze niet op foto's zien.

De nieuwe foto van James Webb toont de stervende ster, die rood gloeit omdat hij omgeven is door stof, vlak naast zijn witte begeleider.

Een cluster van vijf sterrenstelsels was veel scherper door lens van de James Webb

De sterrenstelselcluster Stephan's Quintet, in beeld gebracht door Hubble (links) en JWST (rechts). Foto: Hubble SM4 ERO-team/NASA/ESA/CSA/STScI

Vier van de sterrenstelsels op deze foto zijn ongeveer 300.000 lichtjaar van elkaar verwijderd en zijn verwikkeld in een kosmische dans, waarbij de zwaartekracht van elk sterrenstelsel de anderen beïnvloedt.

Op de foto van James Webb zie je sterrenstelsels op de achtergrond die onzichtbaar waren voor Hubble

Enkele sterrenstelsels die duidelijk zichtbaar zijn op de JWST-opname, maar niet op de Hubble-opname. Foto: Hubble SM4 ERO-team/NASA/ESA/CSA/STScI

De James Webb-telescoop is 100 keer sterker dan Hubble en legt veel meer sterrenstelsels vast dan zijn voorganger.

Dit is Hubble's beeld van een moleculaire wolk in de Carinanevel

Het stervormingsgebied NGC 3324 in de Carinanevel, vastgelegd door Hubble. Foto: NASA, ESA en het Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

En dit is het beeld van James Webb van hetzelfde gebied

Foto: NASA, ESA, CSA, STScI

“Als ik zo'n beeld zie, moet ik wel aan de schaal denken,” zei sterrenkundige Amber Straugh van de NASA in 2022. “Elk lichtpuntje dat we hier zien is een individuele ster, niet anders dan onze zon, en veel van deze sterren hebben waarschijnlijk ook planeten. En het herinnert me eraan dat onze zon en onze planeet, en uiteindelijk wij, zijn gevormd uit hetzelfde soort materiaal dat we hier zien.”

LEES OOK: 2 asteroïden, waaronder één ter grootte van een berg, scheren langs de aarde: kijk live mee

.