Het stormt op de obligatiemarkt: de Duitse economie lijkt een flinke tik te krijgen en beleggers worden onzeker van de Brexit.
Als economisch zwaar weer dreigt of een politieke crisis met economische gevolgen, zijn beleggers sterker geneigd om hun geld te stallen in veilig geachte staatsleningen. Dan weten ze vrij zeker dat ze geen vermogen kwijt raken. De kans op terugbetaling is groot, ook al is de rentevergoeding mager.
Vrijdagochtend was er een duidelijke beweging te zien richting obligatieleningen van onder meer Duitsland en Nederland. Door de extra vraag van naar deze leningen daalden marktrentes fors.
De rente op tienjarige Duitse staatsleningen is vrijdagochtend voor het eerst in meer dan twee jaar tijd op 0 procent beland. De rente op de Nederlandse tienjarige staatslening zakte naar 0,1 procent.
Beleggers zijn op zoek naar veilige havens na tegenvallende Duitse industriecijfers en een onverwachte krimp van de economische bedrijvigheid in Frankrijk. Daarnaast is de algehele stemming op de financiële markten terughoudend door aanhoudende handelsspanningen, onzekerheid over Brexit en de voorzichtige houding van de centrale banken.
Wat de Brexit betreft is het gevaar van een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 29 maart afgewend. Maar de EU-leiders hebben de Britse regering en het Britse parlement donderdagavond wel voor het blok gezet.
Als de overeenkomst van premier Theresa May met de EU komende week opnieuw wordt afgewezen door het Britse parlement, moeten de Britten snel met een alternatief komen. Anders dreigt een zogenoemde no deal-Brexit.
Vrijdagochtend noteerde de euro duidelijk hoger tegenover het Britse pond, wat er ook op duidt dat de onzekerheid over een ordelijk verloop van de Brexit is toegenomen.
Italiaanse staatsrente loopt op
De rente op staatsleningen daalt al gestaag sinds oktober afgelopen jaar. De vooruitzichten voor de wereldeconomie werden in deze periode steeds somberder.
Bij zijn meest recente vergadering besloot de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente langer op het recordlage niveau te houden en stelde de ramingen voor groei en inflatie neerwaarts bij. De Europese economie staat er zwakker voor, mede door bijvoorbeeld de naderende Brexit en de politieke instabiliteit in Italië.
Kijk je wat breder in Europa, dan valt op dat de rente op de Italiaanse tienjarige staatslening vrijdag steeg tot 2,49 procent. Dit wijst erop dat beleggers een verhoogd risico zien, gelet op de precaire staat van de Italiaanse overheidsfinanciën.
Maar die angst geldt niet voor heel Zuid-Europa. De rente op de tienjarige Spaanse staatslening daalde bijvoorbeeld vrijdag en hetzelfde geldt voor de Portugese tienjarige lening.