Door de overwinning van Duncan Laurence zaterdagavond is Nederland volgend jaar gastheer van het liedjesfestijn. Dat kan zomaar tientallen miljoenen euro kosten.
Maar de Zweden wisten het drie jaar geleden voor 15 miljoen euro voor elkaar te krijgen, brengt Rutte in herinnering. “Dan kun je het uit je budget halen. Ik heb de indruk, als ik zo hier en daar de salarissen zie, dat er nog wat ruimte is.”
Het Eurovisie Songfestival is een geweldig uithangbord voor het toerisme in Nederland en de stad waar de show wordt gehouden. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan.
“De afgelopen edities maakten landen er tussen de 15 miljoen en 60 miljoen euro voor vrij”, zei toerisme-econoom Thijs Geijer van ING tegen NU.nl. “Het ligt er dus aan hoe groot je als land wilt uitpakken.”
Volgens een voorlopige schatting van Eurovision World zijn de kosten voor Tel Aviv ruim 28 miljoen euro. Kopenhagen (Denemarken) in 2014 en Bakoe (Azerbeidzjan) in 2012 pakten veel groter uit met respectievelijk 45 miljoen euro en 60 miljard euro. De Zweden deden het met veel minder in Malmö (2013) en Stockholm (2016): respectievelijk 15 miljoen en 14 miljoen euro.
Naast de kosten valt er ook veel te verdienen aan het Songfestival. Geijer: "Het levert directe bestedingen op van mensen die hiervoor naar Nederland komen, waar ze voor hun reis, verblijf en festivalkaartje betalen. Indirecte bestedingen bestaan onder meer uit de hotels die hun leveranciers uitbetalen en de uitgaven van de concertlocatie."
Maar of deze opbrengsten opwegen tegen de kosten is nog maar de vraag. "Kijk je naar het economische effect op Nederland, dan komen we tot de conclusie dat dit onder de streep uiteindelijk nihil is", zegt Geijer op Nu.nl. Zo nemen de toeristen voor het Songfestival simpelweg de plaats in van de toeristen die er gewoonlijk zouden zijn. Die komen op een ander moment, of gaan naar een heel ander land, legt de econoom uit.
Vooralsnog geen extra geld voor publieke omroep
De publieke omroep kan voorlopig niet rekenen op extra geld van het Rijk. De organisatie kan best van het huidige omroepbudget, meent premier Rutte. Hij denkt "niet dat het een heel populaire gedachte is om er nou meteen belastinggeld in te steken".
Rutte sloot in talkshow WNL op Zondag nog niet helemaal uit dat het Rijk bijspringt. "Laten we eerst maar eens kijken hoe het loopt." Hij noemde het wel een Nederlandse eigenaardigheid dat de ochtend na de overwinning in de talentenjacht de zorgen alweer de kop opsteken. "We hebben gewonnen! Het is wel typisch Nederlands om dan te zeggen: O, nou hebben we een probleem."
De minister-president kreeg naar eigen zeggen zaterdagnacht al sms'jes binnen van burgemeesters die de organisatie van het Songfestival voor hun gemeente in de wacht willen slepen.
De NOS meldt dat het Maastrichtse congrescentrum MECC het evenement graag wil binnenhalen. Ook Den Haag, Rotterdam (Ahoy), Zwolle (IJsselhallen), Arnhem (Gelredome) en Amsterdam (Ziggo Dome, RAI en Johan Cruijff Arena) toonden interesse. Zij en andere geïnteresseerde steden zullen zich met een bidbook officieel kandidaat moeten stellen bij de NPO, AVROTROS en de NOS, die gezamenlijk het evenement organiseren.
Lees meer over het Eurovisie Songfestival:
- Hoe de winst van Duncan Laurence op het Songfestival ook de zoete wraak van Ilse DeLange is
- Van Ding-a-dong tot Ring-dinge-ding: dit was de Nederlandse inzending voor het Songfestival in het jaar dat jij werd geboren
- Een Ierse kalkoen, een Duitse Gargamel en monsters uit Finland – 9 van de meest bizarre Songfestivaloptredens aller tijd