De Britse premier Theresa May heeft in het Lagerhuis gezegd dat ze nog een keer gaat kijken naar het probleem van de ‘backstop’ over de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland en dat ze daar met Brussel over gaat praten. Ze voorziet meer Brexit-onderhandelingen.
“Ik zal deze week verder praten met mijn Europese collega’s om te kijken hoe we tegemoet kunnen komen aan onze verplichting aan de mensen in Noord-Ierland en Ierland op een manier waar de grootst mogelijke steun voor is in dit parlement”, aldus de Britse premier.
May zou maandag in het parlement met een zogeheten plan B komen voor haar weggestemde overeenkomst met Brussel, maar ze ontvouwde in haar toespraak geen enkel plan of alternatief voor de bestaande overeenkomst met de EU over de Brexit.
Ze herhaalde haar standpunten over de Brexit en beklemtoonde fel tegen uitstel van de Brexit of een nieuw referendum over het lidmaatschap van de EU te zijn. Over een eventueel uitstel van de uittredingsdatum van 29 maart zei ze: “Dan voorkom je een no deal niet, maar stel je hem alleen maar uit.”
On the issue of the Irish border Backstop –@theresa_may says she will hold further conversations on this issue, and will then take the feedback from these talks back to the EU.
Follow her Brexit Plan B live here: https://t.co/sx5t1rJKKE pic.twitter.com/Q1sKYyAmo8
— Sky News (@SkyNews) 21 januari 2019
May deed nog wel een kleine toezegging aan EU-burgers die na de Brexit in Groot-Brittannië willen blijven wonen. Die hoeven geen registratiekosten van 65 pond (omgerekend bijna 74 euro) te betalen. Dat betreft ongeveer 3 miljoen mensen.
Het Lagerhuis heeft vorige week dinsdag met een enorme meerderheid May’s Brexitdeal afgewezen. Ze zei dat ze het parlement gaat raadplegen in de volgende ronde van Brexit-onderhandelingen en opener zal zijn in de volgende fase van het proces.
Corbyn: huichelarij
Oppositieleider Jeremy Corbyn noemde dat na afloop van de speech van May huichelarij: “De uitnodigingen van de premier voor gesprekken zijn alleen maar om mooie sier te maken. Alle politici van een oppositiepartij verlieten dergelijke bijeenkomsten met hetzelfde antwoord. In tegenstelling tot wat de premier zojuist zei, was er geen enkele flexibiliteit. Er zijn geen onderhandelingen. Er is niks veranderd.”
Corbyn weigert tot nu toe zelf direct in gesprek te gaan met May. Daarvoor moet van hem eerst de optie van een no deal van tafel, maar dat wil May niet aangezien ze dat richting de EU en binnen haar eigen partij als drukmiddel wil blijven gebruiken.
May zei in haar toespraak dat ze wil dat de Europese Unie juridisch bindende garanties geeft dat de ‘backstop’ een tijdelijke maatregel is. Brexiteers willen dat in de vorm van een vastgestelde einddatum. Ierland en de EU hebben dergelijke voorstellen al meerdere malen ondubbelzinnig afgewezen.
Als het Verenigd Koninkrijk zonder duidelijke afspraken uit de EU stapt, wordt de grens tussen Ierland en Noord-Ierland een buitengrens van de EU. Daar zou controle nodig zijn, maar dat ligt politiek zeer gevoelig in Ierland.
Daarom is in de Brexitdeal afgesproken dat Noord-Ierland na de Brexit feitelijk bij de EU blijft. Engeland, Schotland en Wales blijven bij de douane-unie tot een oplossing voor de status van de regio is bereikt. Dit wordt de ‘backstop’ genoemd en is een gruwel voor unionisten en voor de voorstanders van een echte breuk met de EU.