Wat de Europese fusie van Tata Steel en Thyssenkrupp precies betekent voor de werkgelegenheid in IJmuiden is nog onduidelijk, maar de vakbonden hebben de wapens alvast opgenomen.
Vakbond FNV sluit niet uit dat werknemers van Tata Steel in IJmuiden in actie komen tegen de voorgenomen fusie. “Wij zullen er alles aan doen om banenverlies te voorkomen”, zo klinkt het.
Ook de collega’s van CNV spreken klare taal: “Kom maar door met regelingen en geld”, aldus een woordvoerder.
Het Indiase Tata Steel, het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, en het Duitse Thyssenkrupp hebben woensdag een intentieovereenkomst gesloten over het samengaan van hun Europese staalactiviteiten. Het hoofdkantoor van de joint venture, dat de naam thyssenkrupp Tata Steel zal krijgen, komt in de regio Amsterdam.
Gedwongen ontslagen onzeker
Het gecombineerde bedrijf heeft een jaaromzet van circa 15 miljard euro en er werken circa 48.000 mensen. Het proces gaat nu de fase van boekenonderzoek en het uitonderhandelen van een definitieve deal in.
Als gevolg van de fusie zullen naar verwachting circa 4.000 mensen hun baan verliezen, gelijk verdeeld over de twee bedrijven. De helft daarvan betreft ondersteunend personeel en de andere helft productiemedewerkers. Of en hoeveel banen er in IJmuiden op de tocht staan, werd niet gedefinieerd. In Nederland werken circa 10.000 werknemers voor Tata Steel.
Volgens een woordvoerder van Tata Nederland is geenszins zeker of en in hoeverre de reorganisatie gepaard zal gaan met gedwongen ontslagen, omdat het bedrijf een behoorlijk natuurlijk verloop kent. Dat komt ook door vergrijzing bij het personeel. Eventuele ontslagen in IJmuiden zullen volgens de zegsman in overleg met bonden en personeel worden afgewikkeld.
Zeggenschap van de Nederlanders
Volgens CNV is de voorgenomen banenreductie inherent aan fusies van grote bedrijven. Het is logisch dat gekeken wordt naar kostenvoordelen, aldus de bond, die naar eigen zeggen klaarstaat voor het personeel.
Verder wijst CNV erop dat een fusie mogelijk zelfs het beste is voor de toekomst van de bedrijven, maar dat er voor nu te weinig informatie voorhanden is om daarover een mening te vormen. "We weten ook niet wat er gebeurt met IJmuiden als de fusie er niet komt", aldus CNV.
FNV maakt zich ook zorgen de zeggenschap van de Nederlanders. De vestiging in IJmuiden heeft volgens de bond nu een eigen beslissingsbevoegdheid over beleid en investeringen en beschikt daarnaast over een uitstekende onderzoeksafdeling.
Personeel ziet niets in fusie
Het personeel van Tata Steel in IJmuiden ziet niets in een onzeker avontuur met ThyssenKrupp. Wat voorzitter Frits van Wieringen van de centrale ondernemingsraad betreft staan op dit moment alle seinen op rood. Hij benadrukt dat altijd is ontkend dat een samengaan gepaard zou gaan met ontslagen. "Maar dat gebeurt nu dus wel."
Volgens Van Wieringen zijn er nog wel meer zaken niet duidelijk en is er volgens hem nog een "lange weg te gaan" alvorens de fusie een feit is. Zo is er nog geen businessplan bekend en ontbreekt het aan een financiële onderbouwing. Ook de toekomst van het staalbedrijf is volgens de voorzitter van de ondernemingsraad nog ongewis.
ThyssenKrupp zou volgens Van Wieringen ooit hebben geroepen eigenlijk niets in staal te zien. "Wat als de Duitsers op korte termijn besluiten om weer uit de joint venture te stappen. Wat betekent dat voor de toekomst van het bedrijf", vraagt hij zich hardop af. "Met wat we nu weten, zullen wij de fusieplannen zeker niet steunen."
Beide staalgiganten hopen de definitieve deal begin volgend jaar te ondertekenen. De fusie moet eind 2018 worden afgerond. Daarbij zijn de bedrijven ook nog afhankelijk van goedkeuring door de betreffende autoriteiten.