De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag te midden van het nieuws rond de ontslagen FBI-directeur Comey een ontmoeting gehad met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
De twee spraken vooral over Syrië en andere internationale zaken. Lavrov is de hoogste Russische functionaris die Trump ontmoette sinds hij in januari president werd.
Trump verbijsterde de Verenigde Staten dinsdag door FBI-directeur James Comey te ontslaan, wiens bureau de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 onderzoekt en de mogelijkheid dat Trump-medewerkers daarin met Moskou samenwerkten. Rusland ontkent de beschuldigingen.
Russische steun voor Assad
,,We hadden een zeer goede ontmoeting met Lavrov”, vertelde Trump tegen journalisten na de besprekingen. ,,We willen het doden, het afschuwelijke doden in Syrië zo snel mogelijk stoppen. En iedereen werkt daarnaartoe”, zei hij.
Rusland steunt tot op heden de Syrische president Bashar al-Assad in de burgeroorlog. Trump zei tijdens zijn verkiezingscampagne dat hij nauwere banden wil met Rusland, maar de spanningen namen toe toen de Amerikaanse luchtmacht in april een Syrisch vliegveld bombardeerde. Dat gebeurde in reactie op een aanval met chemische wapens waarvoor Washington Assad verantwoordelijk houdt.
Trump benadrukte in het gesprek met Lavrov woensdag de noodzaak tot samenwerking om het conflict in Syrië te beëindigen en ook dat Rusland de teugels moet aanhalen bij het Assad-regime en Iran, aldus het Witte Huis.
'Focus op de-escalatiezones'
Lavrov zei dat de gesprekken met mensen in de Trump-regering hem ervan overtuigd hebben dat dit mensen zijn die afspraken willen maken en problemen oplossen. Tijdens een persconferentie in de ambassade van Rusland in Washington voegde Lavrov eraan toe dat er niet is gesproken over de Amerikaanse sancties tegen Rusland in verband met het Oekraïne-conflict. ,,De focus van de discussies lag op het creëren van zogenaamde de-escalatiezones in Syrië.''
Lavrov: ,,Onze dialoog was ook vrij van de ideologie die kenmerkend was voor de Obama-administratie. De regering-Trump, de president zelf en de minister van Buitenlandse Zaken, zijn mensen van actie''.