Elon Musk, wat doet hij eigenlijk niet?
Als baas van de bedrijven SpaceX (ruimtevaart) en Tesla (elektrisch rijden), oprichter van The Boring Company (hyperloop) en mede-oprichter van de stichting OpenAI (kunstmatige intelligentie) lijkt Musk overal actief te zijn – althans, als het gaat om het initiëren van nieuwe, revolutionaire technologie.
Musk heeft zelfs gezegd dat hij pas tevreden is als de mens kolonies heeft gesticht op Mars en weg kan van de aarde.
Als man van ruimteraketten, elektrische auto’s en zonnepanelen heeft Musk miljarden verdiend. Hij vormde ook een inspiratiebron voor de films van superheld Iron Man. Maar Musk heeft het niet altijd makkelijk gehad.
Volg hieronder hoe hij zich ontwikkelde van jongetje dat werd gepest op school en kleine ondernemer, tot topman van twee bedrijven met een sciencefiction-achtige allure.
Alles wat Musk doet spreekt tot de verbeelding, maar tegelijk plaatsen critici ook grote vraagtekens bij het vermogen van de excentrieke ondernemer om zijn dromen om te zetten in succesvolle, winstgevende toepassingen.
Musk weet intussen als geen ander de media-aandacht op zich te vestigen, waarbij de scheidslijn tussen genialiteit en waanzin soms flinterdun is.
Elon Musk wordt op 28 juni 1971 geboren in Pretoria (Zuid-Afrika).
Volgens zijn vader is hij altijd een "introverte denker" geweest.
"Als er een feestje was, namen de meeste mensen een drankje, vermaakten ze zich en praatten over van alles en nog wat. Elon bekeek dan het liefst de boekenkasten van de gastheer om te kijken welke boeken er waren.", aldus zijn vader Errol Musk, zelf opgeleid als ingenieur.
Bron: Fortune
De moeder van Elon Musk is diëtiste en fotomodel.
Maye Musk heeft de Canadese nationaliteit en figureerde op een pak cornflakes van Kellogg's en de omslag van Time Magazine.
Na de scheiding van hun ouders in 1979 gaan de 9-jarige Elon en zijn jongere broer Kimbal bij hun vader wonen.
In 1983 verkoopt de 12-jarige Elon een game die hij heeft gemaakt - genaamd 'Blaster' - aan een computerblad voor 500 dollar. Musk beschrijft het spelletje als "triviaal, maar beter dan Flappy Bird".
Bron: WaitButWhy
Op school heeft Elon Musk het niet makkelijk. Hij belandt een keer in het ziekenhuis nadat hij in elkaar is geslagen door een groep jongens.
Een groep pesters duwde Elon Must van een trap en sloeg hem tot hij bewusteloos was, vertelt Ashlee Vance in het boek 'Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future'.
Na de middelbare school verhuist Musk naar Canada. Daar studeert hij twee jaar aan Queen's University in Kingston (Ontario).
Musk verhuisde naar Canada met zijn moeder Maye, zijn zus Tosca en zijn broertje Kimbal.
Elon Musk studeert af in de Verenigde Staten aan de University of Pennsylvania. Hij haalt diploma's in natuurkunde en economie.
Tijdens z'n studie in Pennsylvania huurt Musk met een jaargenoot een studentenhuis met 10 slaapkamers, waarbij ze een deel exploiteren als nachtclub om de huur te betalen.
De actie met het studentenhuis was één van de eerste experimenten van Musk als ondernemer.
Bron: Vogue
Na zijn afstuderen vertrekt Musk naar Stanford University om te gaan promoveren, maar hij haakt al snel af.
Musk ziet al na twee dagen in Californië af van zijn promotieplannen. Hij wil z'n geluk beproeven in de ontluikende dotcom-economie.
Met zijn broer Kimbal lanceert Elon Musk de site voor reisinformatie Zip2.
De broertjes Musk krijgen 28.000 dollar van hun vader als startkapitaal. De website Zip2 voorziet kranten zoals The New York Times en de Chicago Tribune van reisinformatie over steden.
Tijdens de oprichtingsperiode van Zip2 woont Musk in het kantoor en doucht hij in de buurt bij een jeugdherberg van YMCA.
De inspanningen voor Zip2 betalen zich uit als Compaq de site koopt voor 341 miljoen dollar. Musk houdt er 22 million dollar aan over.
Bron: Stanford
De volgende stap voor Musk is de oprichting van een 'online bank' genaamd X.com.
Musk lanceert X.com in 1999 en stopt er 10 million dollar in. Een jaar later fuseert X.com met de startup Confinity, die mede is opgezet door ondernemer Peter Thiel. Samen vormen ze betalingsdienst PayPal.
Elon Musk wordt bestuursvoorzitter van het piepjonge PayPal, maar al snel ontstaat er onenigheid in de top.
In oktober van het jaar 2000 ontstaat er een groot conflict tussen de oprichters van PayPal. Musk wil dat PayPal gaat draaien op Microsoft Windows in plaats van op het besturingssysteem Unix. Maar mede-oprichter en technisch directeur Max Levchin is het daar niet mee eens.
Terwijl Musk onderweg is op vakantie naar Australië, besluit de bestuursraad van PayPal hem te ontslaan als CEO en Peter Thiel in zijn plaats te benoemen.
"Dat is het gevaar van vakantie nemen", zegt Musk jaren later tegen Fortune.
Maar Musk komt niet slecht weg: in 2002 koopt eBay de betalingsdienst PayPal voor een stevig bedrag.
Musk is de grootste individuele aandeelhouder van PayPal. Hij houdt 165 million dollar over bij de overname door eBay - laatstgenoemde betaalt 1,5 miljard dollar voor PayPal.
Musk denkt intussen al verder en droomt onder meer van een expeditie om muizen en planten naar Mars te sturen.
Musk is een grote fan van sciencefiction. Hij probeert oude raketten te kopen van Rusland, maar de vraagprijs van 8 miljoen dollar per raket is aan de hoge kant. Musk denkt dat hij zelf goedkoper raketten kan bouwen.
Bron: Bloomberg
Begin 2002 richt Musk het bedrijf op dat bekend wordt als Space Exploration Technologies, ofwel SpaceX.
Het doel van Musk is ruimtereizen zo'n tien keer zo goedkoop te maken.
De eerste raketten van SpaceX worden vernoemd naar het beroemde ruimteschip uit Star Wars: de Millennium Falcon.
Ook wordt er een raket vernoemd naar het liedje 'Puff the Magic Dragon'.
De naam Dragon was een grapje van Musk, waarmee hij critici pareerde die riepen dat hij nooit een lancering zou voltooien.
Het langetermijndoel van SpaceX is het betaalbaar maken van wonen op Mars.
SpaceX gaat pas naar de beurs als het bedrijf een werkende "Mars Colonial Transporter" heeft, aldus Musk.
Op aarde heeft Elon Musk het ook behoorlijk druk, vooral met Tesla Motors.
In 2004 investeert Musk voor het eerst in Tesla, waar hij in totaal 70 miljoen dollar aan besteedt. De maker van elektrische auto's is mede opgericht door Martin Eberhard.
Musk bemoeit zich actief met Tesla bij de ontwikkeling van de eerste auto: de Roadster.
De volledig elektrische Roadster komt in 2006 op de markt. Musk is dan president-commissaris van Tesla.
Alsof hij nog niet genoeg om handen heeft: Elon Musk stort zich ook op zonne-energie met het bedrijf SolarCity.
Musk voorziet zijn neven Peter en Lyndon Rive van werkkapitaal om in 2006 te starten met SolarCity.
Maar bij Tesla loopt niet alles op rolletjes.
Onder leiding van Martin Eberhard jaagt Tesla er miljoenen dollars doorheen. In 2006 grijpt Musk in en Eberhard wordt afgezet als topman. Hij vertrekt ook helemaal uit het bestuur.
In 2008 slaat de financiële crisis toe. Elon Musk moet zelf bijspringen om Tesla van de ondergang te redden.
Musk steekt 40 miljoen dollar in Tesla en leent het bedrijf ook nog eens 40 miljoen dollar. Hij wordt ook bestuursvoorzitter van het bedrijf in 2008.
Maar zijn betrokkenheid bij SpaceX, Tesla en SolarCity zorgt ervoor dat Musk bijna persoonlijk failliet gaat.
Musk noemt 2008 "het vreselijkste jaar uit mijn leven". Tesla blijft verlies lijden en SpaceX heeft problemen met de lancering van de Falcon 1-raket. In 2009 moet Musk persoonlijke leningen afsluiten om te overleven.
Bron: VentureBeat
Elon Musk heeft ook een zware periode met een scheidingsprocedure.
Musk heeft zes zonen gekregen bij Justine, een Canadese schrijfster.
Maar eind 2008 komen er wat lichtpuntjes.
Musk heeft twee meevallers: SpaceX sluit een contract van 1,5 miljard dollar met NASA om onderdelen te gaan leveren in de ruimte en nieuwe investeerders willen geld steken in Tesla.
In 2010 ziet het er een stuk beter uit voor Musk: Tesla gaat naar de beurs en haalt een fors bedrag op bij beleggers.
Tesla haalt in juni 2010 in totaal 226 miljoen dollar op met de beursgang. Het is de eerste introductie van een autobedrijf op de Amerikaanse beurs sinds 1956, toen Ford een beursnotering kreeg.
Om zijn persoonlijke financiën op orde te krijgen verkoopt Musk voor ongeveer 15 miljoen dollar aandelen bij de beursgang.
Elon Musk krijgt ook aandacht in andere kringen, bijvoorbeeld in Hollywood.
Het door Robert Downey Jr. vertolkte personage van Tony Stark in filmreeks 'Iron Man' is deels gebaseerd op Elon Musk. In Iron Man 2 duikt Musk zelf eventjes op.
Privé zijn het roerige tijden voor Musk.
In 2008 gaat Musk uit met actrice Talulah Riley. Ze trouwen in 2010 en scheiden in 2012. In juli 2013 trouwen ze weer. In december 2014 vraagt Musk een scheiding aan, maar trekt de aanvraag toch weer in. In maart 2016 vraagt Riley een scheiding aan. Die vindt plaats in oktober van dat jaar.
Professioneel boekt Elon Musk successen, vooral bij SpaceX.
Eind 2015 heeft SpaceX 24 succesvolle raketlanceringen voltooid, onder meer met opdrachten om het internationale ruimtestation te bevoorraden. In 2016 maakt de Falcon 9 als eerste herbruikbare raket een succesvolle landing op zee.
Maar Musk blijft druk met nieuwe ideeën, zoals de Hyperloop.
Een hogesnelheidslijn die door een vacuumbuis gaat. De hyperloop kan in theorie de afstand tussen de steden Los Angeles en San Francisco in 30 minuten overbruggen. Musk nodigt ook andere bedrijven uit om eigen versies te ontwerpen.
Musk richt in 2016 ook een ander bedrijf op: The Boring Company. Dat is overigens minder saai dan het lijkt.
In 2016 richt Elon Musk The Boring Company op. Het doel van dit bedrijf is om een netwerk van tunnels te graven rondom en onder steden voor hogesnelheidsverkeer. Volgens Musk heeft hij het met de Amerikaanse regering gehad over een tunnel tussen New York en Washington D.C. die geschikt zou zijn voor een hyperloop.
Eind 2015 is Elon Musk mede-oprichter van de stichting OpenAI, een niet-commerciële organisatie die onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie. Daarbij wordt ook gekeken naar de potentiële schade die AI kan aanrichten voor mensen en manieren om dat te voorkomen.
Musk is beducht dat de ontwikkeling van toepassingen voor kunstmatige intelligentie een derde-wereldoorlog kan ontketenen.
Musk waarschuwt voor kwalijke toepassingen van kunstmatige intelligentie, maar tegelijk stimuleert hij de ontwikkeling van zelfrijdende auto's bij Tesla.
Tesla's Autopilot komt ook voor de nieuwe Model 3 beschikbaar, het eerste model van Tesla voor de middenklasse. Musk wil elektrisch rijden hiermee mogelijk maken voor de massa.
In 2016 koopt Tesla het bedrijf SolarCity voor 2,6 miljard dollar.
De overname heeft de twee 'groene' bedrijven van Musk onder één dak gebracht.
2017 is in politiek opzicht een vrij heftig jaar voor Elon Musk... althans in politiek opzicht.
Musk treedt begin 2017 toe tot de adviesraad van president Trump. Dat lokt nogal wat kritiek uit. Aanvankelijk verdedigt Musk zich door aan te geven dat hij zo invloed wil uitoefenen. Maar hij stapt op, nadat Trump aankondigt dat de VS zich terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs.
In juli 2017 kondigt Musk trots aan dat het eerste exemplaar van de Tesla Model 3 van de band rolt.
Met de Model 3 wil Musk een doorbraak forceren bij de adoptie van elektrisch rijden. De auto die als basismodel 35.000 dollar kost, moet elektrisch rijden bereikbaar maken voor de middenklasse.
Tesla is begonnen als producent van luxe elektrische auto's die in beperkte hoeveelheden worden geproduceerd. Van de Model 3 worden er al gauw een half miljoen besteld door enthousiaste Tesla-fans. Maar massaproductie blijkt geen sinecure...
Tijdens de 'productiehel' van de Model 3 slaapt Elon Musk in het voorjaar van 2018 tijdelijk op de fabrieksvloer om het productieproces vlot te trekken.
Musk wil naar eigen zeggen 'meer lijden' dan welke Tesla-medewerker dan ook om te zorgen dat de massaproductie van de Model 3 naar behoren gaat werken. In juli 2018 bereikt Tesla naar eigen zeggen een productieniveau van 5.000 exemplaren van de Model 3 per week.
Intussen weet Musk in mei nog wel tijd te vinden om als celebrity op het MET Gala in New York te verschijnen, met zijn nieuwe date... de Canadese popzangeres Grimes.
Dat Musk in gala-outfit verschijn in New York, op het moment dat de 'productiehel' in de Tesla-fabriek in Californië in volle gang is, roept bij sommigen twijfels op over de vraag of alleskunner Musk zijn prioriteiten wel goed op een rijtje heeft.
Elon Musk stuurt een Tesla Roadster de ruimte in met de lancering van de Falcon-raket van SpaceX.
In februari 2018 pakt Musk nog een mooi pr-moment mee, met de lancering van de SpaceX Falcon-raket van het gelijknamige ruimtevaartbedrijf. De hele wereld kijkt gefascineerd mee als de raket een exemplaar van de sportieve Tesla Roadster de ruimte in stuurt.
Musk oppert via Twitter om Tesla van de beurs te halen.
Musk denkt niet in kwartalen maar in decennia. Geneuzel van financiële analisten die kritiek hebben op de kwartaalcijfers van Tesla kan hij niet goed hebben. Tijdens een uitwisseling met Wall Street-analisten begin mei 2018 weigert Musk netelige vragen over de financiële positie van Tesla te beantwoorden. "Saai."
In augustus 2018 verrast de Tesla-topman vriend en vijand door via Twitter aan te kondigen dat het overweegt Tesla van de beurs te halen tegen een koers van 420 dollar per aandeel. Een hoogst ongebruikelijke manier om een dergelijk voornemen aan te kondigen.
Musk lijkt regels over het verspreiden van koersgevoelige informatie aan z'n laars te lappen. Maar hij blijft zichzelf trouw: niets wat Elon Musk doen is 'gewoon'.
Elon Musk veroorzaakt ophef door live op YouTube een joint te roken.
Begin september 2018 ging Elon Musk viraal op internet met een video waarop hij een joint raakt samen met Joe Rogan met wie hij een podcast maakte. "Dit is legaal, toch?", vroeg hij nadat Rogan hem de joint aanbood. Daarna rookten ze hem samen op.
Een paar uur nadat hij de joint rookte, werd bekend dat twee belangrijke bestuurders van Tesla opstappen. Het aandeel kelderde die dag met 6 procent.