- Het wereldwijde aanbod op de oliemarkt wordt dit jaar krapper, signaleert olie-analist Helima Croft.
- Zorgelijk is vooral dat de vooruitzichten voor de groei van de Amerikaanse olieproductie minder gunstig zijn.
- Dit kan opwaartse druk geven op olieprijzen.
- Lees ook: Rusland exporteert fors meer olie, ondanks belofte van productiebeperking: energie-inkomsten zijn hard nodig.
Het wereldwijde olieaanbod kan flink krapper worden dit jaar en dat leidt mogelijk tot hogere olieprijzen, waarschuwt grondstoffenanalist Helima Croft van financieel adviesbureau RBC Capital Markets
Croft ziet tekenen dat het verschil tussen vraag en aanbod op de oliemarkten binnenkort kantelt in de richting van een aanbodtekort. De reden hiervoor is dat de wereldwijde productie van ruwe olie op het punt staat een flinke stap terug te doen. Een vat Noordzee-olie kan daardoor verder stijgen richting de 85 dollar. Momenteel noteert Brent Olie op 82 dollar per vat.
In 2023 lag de olieproductie in de Verenigde Staten op een zeer hoog niveau. Maar dit jaar zal er waarschijnlijk minder extra ruwe olie worden opgepompt in de VS, zo schat Croft in.
De groei van de Amerikaanse olieproductie bedraagt dit jaar waarschijnlijk een half miljoen vaten per dag, terwijl er in 2023 liefst 1 miljoen per dag extra werden geproduceerd vergeleken met het voorgaande jaar.
Croft baseert haar prognoses op recente analyses van diverse Amerikaanse olie-experts. "De Amerikaanse productie groei wel in 2024, maar het afgelopen jaar waren er unieke omstandigheden die voor dit jaar niet gelden", zei Croft maandag in een interview met CNBC.
Hetzelfde geldt ook voor een grote olieproducent als Guyana, die de enorme productiesprong van afgelopen jaar waarschijnlijk niet op dezelfde manier kan herhalen.
Risico's voor olie-aanbod in 2024
Ondertussen vormt het conflict tussen Israël en Hamas in het Midden-Oosten een serieus risico voor de wereldwijde olietoevoer. Als het conflict tussen zich uitbreidt naar Libanon, zou dat een "rode lijn" zijn voor Iran, een van de grootste olieproducenten ter wereld, aldus Croft. "Je moet het risico van een verstoring van de aanvoer uit het Midden-Oosten ook meewegen."
Olielandenclub OPEC+ wil ook doorgaan met de beoogde productieverlagingen. OPEC-leden hebben aangegeven dat ze de productieverlaging van 2,2 miljoen vaten per dag willen verlengen tot juni. Saudi-Arabië, de feitelijke leider van verbond, zal zijn productieverlaging van een miljoen vaten ruwe olie per dag voortzetten, terwijl Rusland heeft beloofd de productie met 471.000 vaten per dag te verlagen.
De aankondiging van deze productieverlagingen heeft olieprijzen al doen stijgen. De prijs van Brent-olie is sinds het begin van dit jaar ongeveer 7 procent gestegen.