Het nieuwe kantoor van Google in Londen wordt langer dan The Shard, de hoogste toren van de stad. Dat wil zeggen: in de lengte. Het gebouw is dan ook een een zogenoemde ‘landscraper’ of ‘groundscraper’.
De Google-campus zal zich 330 meter ver uitstrekken langs het spoor bij King’s Cross. De architectenbureaus van de Deen Bjarke Ingels en zijn Britse mede-ster Thomas Heatherwick denken dat landkrabbers de komende jaren populairder worden, inclusief in wolkenkrabberwalhalla Amerika.
In Europa zijn er al een paar van deze gebouwen. Bij de luchthaven van Frankfurt ligt The Squaire bovenop het treinstation van de luchthaven. Dit gebouw is slechts 45 meter hoog en een imposante 660 meter lang. Londen herbergt met het hoofdkwartier van de bank UBS al een landkrabber.
Futuroloog Amy Webb verwacht dat dit type gebouw heel gewoon zal worden, omdat het veel beter past bij de menselijke maat dan wolkenkrabber. “Landkrabbers gaan volkomen nieuwe stadsplattegronden creëren – patronen die we nog niet gezien hebben (…). Ze zouden ons leven best makkelijker en realistischer kunnen maken.”
Vier belangrijke trends wijzen in de richting van landkrabbers, aldus futuroloog Webb.
Ten eerste trekken megasteden in de westerse wereld minder mensen aan en vertrekken sommige burgers en bedrijven juist naar kleinere centra in de VS en Europa.
Bron: The United States Census
"We krijgen de kans om nieuwe economische centra te verspreiden in plaats van te concentreren op één plek", aldus futuroloog Webb.
Horizontale liften lossen het probleem van 'reizen' binnen je kantoor op.
Innovaties in lifttechnologie maken ook dat we niet de hele afstanden in die lange kantoren hoeven te belopen. De Duitse fabrikant ThyssenKrupp kondigde in juni een kabelloze ligt aan die niet alleen op en neer beweegt, maar ook zijwaarts.
Drones moeten de landkrabbers ook behapbaarder maken.
Enorme investeringen op het gebied van drones wijzen in de richting van meer kansen op dat vlak, waarbij rijdende en vliegende robots taken uit handen nemen.
Bron: Business Insider
Maar de opkomst van drones buiten betekent ook: liever geen hoge gebouwen die in de weg staan, schetst futuroloog Webb.
Bron: Business Insider
"Het lagere luchtruim is nu nog ongereguleerd, maar we moeten snel naar een scenario met snelwegen in de lucht", zegt Webb.
Ten slotte maakt klimaatverandering het weer heftiger en komen flinke stormen vaker voor. Daarmee neemt volgens Webb ook het risico van steeds hogere wolkenkrabbers toe.
Bron: Business Insider