- Het nieuwe, 65.000 vierkante meter tellende hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam biedt ruimte aan 6.500 werknemers.. en zo’n 11.000 planten.
- Het ruim opgezette pand oogt van binnen indrukwekkend. Het telt liefst drie restaurants, een klimmuur en dakterrassen met uitzicht over het centrum van Amsterdam.
- Business Insider nam een kijkje bij de opening van het pand, waarvan het bouwproces voor aardig wat lokaal protest zorgde.
- Lees ook: Techpersoneel in Utrechtse kantoortoren werkt tussen 1.550 planten, bomen en struiken: zo’n kantoortuin vermindert stress, maar haalt weinig CO2 uit de lucht
Na vier en een half jaar bouwen en zes maanden inrichten is het dan eindelijk zover: het nieuwe kantoor van Booking.com aan het Amsterdamse Oosterdokseiland is een feit.
Het pand werd woensdagmiddag officieel geopend door minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens. Booking.com hield tot dusver verspreid over meerdere panden kantoor in Amsterdam, die hiermee worden samengevoegd.
Business Insider nam een kijkje in het 65.000 vierkante meter tellende kantoorpand, dat onderdak moet bieden aan alle 6.500 Booking-werknemers in Amsterdam.
Sluiting brug voor bouw hoofdkantoor Booking.com leidde tot irritaties ondernemers
De bouw van het kolossale gebouw liep meermaals vertraging op, wat bij horecaondernemers in de buurt tot irritaties leidde. Ontwikkelaar BPD kon de veiligheid voor fietsers en voetgangers tijdens bouwwerkzaamheden niet garanderen, waarop de gemeente besloot de nabijgelegen Oosterdoksdraaibrug te sluiten. Dit duurde zo’n vierenhalf jaar, tot de brug afgelopen najaar weer open ging.
Voor nabijgelegen cafés, zoals Hannekes Boom, vormde de brug de verbinding met het Centraal Station. De sluiting heeft het café dan ook omzet gekost, klaagde mede-eigenaar Pim Evers afgelopen oktober tegen NRC. Ook bij buurtbewoners zorgde de sluiting voor scheve gezichten, schreef het Parool.
Bij Hannekes Boom krijgen ze door de komst van het Booking-kantoor uitzicht op de zoveelste glazen blokkendoos die het centrum van Amsterdam inmiddels rijk is. Al zal het voor lokale ondernemers een schrale troost zijn: van binnen oogt dit kantoorfort - het moet gezegd - indrukwekkend.
Werken tussen de planten bij Booking.com
Met name het groene element van de kantoorformule verdient lof. Zo bevat het kantoor volgens Booking.com ruim 11.000 planten, waaronder zeven bomen. Het gebouw overtreft daarmee de Utrechtse kantoortoren Central Park, waar een kantoortuin zetelt met 1.550 planten, bomen en struiken.
Alhoewel kantoorgroen maar een beperkt effect heeft op CO2-reductie, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen dat de gemoedstoestand van medewerkers wel degelijk verbetert in een plantrijke omgeving.
Om de planten goed te onderhouden, zorgt een leger aan sensoren iedere dag voor de juiste temperatuur. Het kantoor van Booking.com verkreeg het zogenoemde BREEAM Excellent-keurmerk, de een na hoogste mondiale standaard voor duurzaam bouwen.
Doordat het pand warme en koude lucht ondergronds opslaat, heeft het kantoor in de zomer genoeg koele lucht en in de winter voldoende warmte. Hierdoor kan het gebouw zonder gas functioneren.
832 zonnepanelen en 2 insectenhotels
Dat groene element zie je ook terug op het dak van het kantoor. Er staan 832 zonnepanelen opgesteld, die volgens Booking.com 10 procent van de energie in het gebouw opwekken. Ook doen twee insectenhotels dienst op het platte dak en zijn delen van het dakoppervlak vergroend met sedum.
Volgens experts is het onderhoudsarme sedum niet de plant die op daken voor de meeste biodiversiteit zorgt, maar toch: Business Insider signaleert de nodige bijen en vliegen. Het lijkt er zelfs op dat, goed verscholen achter een zonnepaneel, een vogel een ei uitbroedt.
Op de begane grond, die publiekelijk toegankelijk is, huist een restaurant dat vluchtelingen werk biedt, en houdt een onderneming kantoor die burgers omschoolt tot IT'er. Het gebouw telt drie restaurants, waarbij koks met kruiden werken van planten die ze ter plekke laten groeien. Booking.com stelt overwegend - maar niet uitsluitend - vegetarische en veganistische maaltijden aan te bieden aan gasten.
Pingpongtafels en klimmuur op kantoor
Ook zijn er, des tech, pingpongtafels en een klimmuur aanwezig in het pand. Booking.com lijkt zich te hebben laten inspireren door kantoorformules van techgiganten als Google en Facebook in Silicon Valley. Dit soort bedrijven noemt hun hoofdkantoren vaak campussen...en ook de formule van Booking gaat het leven door onder de naam 'City Campus'.
Het idee achter zo'n campus: vanwege de overwerkcultuur in Silicon Valley spenderen medewerkers aardig wat uren op kantoor. Techbedrijven laten het hun medewerkers daarom aan niets ontbreken, iets wat je bij Booking.com terugziet aan de vele restaurants, de klimmuur en diverse dakterrassen.
Toch breekt Booking.com ook enigszins met deze trend, door bewust geen interne sportschool op te tuigen. Directeur vastgoed Marnix Mali wijst erop dat het centrum van Amsterdam vol staat met sportscholen. Medewerkers moeten ook weer niet alleen op kantoor blijven. Hup, de stad in, wil hij maar zeggen. Na 10 uur 's avonds gaat het licht op het hoofdkantoor van Booking dan ook uit.
Kantoor in tijden van thuiswerken
De garage onder het pand biedt ruimte voor ruim 2.500 fietsen. Wel is het de vraag of die altijd benut zullen worden, gelet op de doorbraak van thuiswerken sinds de coronacrisis. Booking lijkt in te zetten op flexibele werkplekken - zelfs ceo Glenn Fogel zou geen vaste, eigen kamer hebben. "We streven ernaar dat mensen twee dagen per week op kantoor komen", zegt Mali.
Of hij, met de kennis van nu, een net zo groot kantoor had laten bouwen? "Ja", zegt Mali, die erop wijst dat het Booking-pand nu ook wat meer ruimte voor vergaderingen biedt. "We zouden nu dus hetzelfde gebouw laten plaatsen, ondanks de opkomst van het thuiswerken. Het pand blijkt goed te zijn, we kunnen er zelfs nog in groeien."
Hoeveel het pand gekost heeft, wil Mali niet zeggen. Het gebouw is in ieder geval al niet meer in handen van Booking.com. Onder meer NRC meldde eind vorig jaar dat Booking het vastgoed heeft verkocht aan een investeringstak van de Duitse bank Deka. Het techbedrijf zou het pand jaarlijks voor 24,3 miljoen euro van de Duitsers huren, met een maximale inflatiecorrectie van 5 procent per jaar.
Rel om coronasteun tijdens pandemie
Het in 1996 opgerichte Booking.com kwam tijdens de coronacrisis onder vuur te liggen. Om te overleven in de reisarme jaren, ontving het bedrijf 110 miljoen euro aan staatssteun in Nederland, waarvan 65 miljoen euro loonsubsidie.
Toen bleek dat Booking.com in 2021 alsnog 28 miljoen euro aan bonussen wilde uitkeren aan het personeel, viel vrijwel de gehele Tweede Kamer over het bedrijf heen. Van links tot rechts eiste men dat Booking.com de loonsteun terug zou betalen, wat het bedrijf onder zware politieke druk dan ook schoorvoetend deed.
Het bedrijf, dat sinds 2005 in handen is van de Amerikaanse Priceline Group, liet indertijd weten de steun altijd al terug te hebben willen betalen. Booking.com zou hebben willen wachten tot het bedrijf in "financieel in stabieler vaarwater" terecht zou komen.