ANALYSE – Hij leek de man die Saudi-Arabië zou kunnen moderniseren, de 33-jarige kroonprins Mohammed bin Salman. Hij is de feitelijke heerser van het koninkrijk, maar wordt nu vooral gezien als de kwade genius achter de moord op Jamal Khashoggi, een bekende Saudische journalist.

Khashoggi werd op 2 oktober gedood in het Saudische consulaat in Istanbul. Wereldwijd is er verontwaardiging over de brute moord en daarmee valt het imago van de kroonprins als hervormer in duigen.

De kroonprins werd al geassocieerd met dubieuze activiteiten voorafgaand aan de moord op Khashoggi, zoals het de ontvoering van de premier van Libanon en het gevangenzetten van rivalen. Die daden werden tot nu toe met de mantel der liefde bedekt.

Berichten over bin Salman bleven positief, tot de moord op de journalist. Die heeft de beoordeling van prins Mohammed drastisch veranderd. De wereld keert zich langzaam tegen hem.

President Donald Trump schaart zich nog wel achter de kroonprins

Toch is er nog één iemand die zich achter de kroonprins schaart: president Donald Trump.

Hoewel de CIA er inmiddels van zou zijn overtuigd zijn dat prins Mohammed opdracht heeft gegeven voor de moord op Khashoggi, blijft Trump de economische voordelen van het partnerschap tussen de Verenigde Staten en Saudi Arabië benadrukken. Hij wordt er inmiddels dan ook van beschuldigd de Amerikaanse inlichtingendienst te ondermijnen.

Andere politici in de VS, waaronder enkele van Trumps mede-Republikeinen, zijn het niet eens met de steun aan bin Salman. Na een briefing over de moord op Khashoggi afgelopen woensdag vertelde Republikeinse Senator Bob Corker aan verslaggevers: "Ik denk niet dat er iemand in de zaal is die niet gelooft dat hij er verantwoordelijk voor was." Corker is voorzitter van de Senaatscommissie Buitenlandse Betrekkingen.

De Amerikaanse Senaat stemde woensdag vervolgens met 63 tegen 37 stemmen voor een resolutie om een einde te maken aan de steun voor Saudi-Arabiës oorlog in Jemen. Dezelfde resolutie is in maart in de Senaat afgekeurd. Deze draai illustreert hoe snel het oordeel over de relatie tussen de VS en Saudi-Arabië onder de leden van het Amerikaanse Congres is veranderd.

'Moordenaar is niet welkom'

Eerder deze week werd prins Mohammed tijdens zijn bezoek aan Tunesië geconfronteerd met massaprotesten, waar de diepe afkeur van de burgers duidelijk werd.

Demonstranten riepen dingen als "De moordenaar is niet welkom in Tunesië!" en "Schaam je, Tunesische heersers!". Demonstranten vonden het schande dat Saudische kroonprins in het land was toegelaten, meldde NBC News.

MBS protest

Foto: Tunesiërs protesteerden tegen de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman toen hij het land eerder deze week bezocht. Demonstranten stelden hem aan de kaak over de moord op Jamal Khashoggi. Bron: Hassene Dridi/AP.

Ondertussen heeft een rechter in Argentinië ingestemd met een verzoek van Human Rights Watch om de kroonprins te vervolgen voor mogelijke misdaden tegen de menselijkheid, waaronder massale burgerslachtoffers in Jemen en de moord op Khashoggi, aldus The Guardian.

Verschillende landen - waaronder Duitsland, Finland en Denemarken - hebben onlangs allemaal aangekondigd dat ze de verkoop van wapens aan de Saudiërs zullen stopzetten. Bij de rechtvaardiging van hun besluiten verwezen Duitsland en Denemarken specifiek naar de moord op Khashoggi. Finland wees op de humanitaire crisis in Jemen.

Zo heeft het gedrag van de kroonprins uiteindelijk toch nog gevolgen.

LEES OOK: De Saudische kroonprins snapt naar verluidt niks van alle woede over de moord op journalist Khashoggi