De opleving van de Nederlandse economie gaat voor een groot deel voorbij aan het midden- en kleinbedrijf. Negen op de tien mkb’ers groeit niet of nauwelijks, blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering. Vooral bij de kleinste bedrijven neemt de productiviteit af.
Een van de redenen dat mkb’ers knel zitten is het gebrek aan geschikt personeel. Daardoor wordt een grote groep geremd in hun ontwikkeling. Verder zeggen de mkb’ers dat ze het aannemen van personeel riskant vinden. Ook sluiten opleidingen vaak niet aan bij de vraag uit de markt.
Aan de andere kant profiteren bedrijven wel van verbeterde mogelijkheden om geld op te halen. Toch blijft ook dit voor kleine bedrijven lastig.
Onderstaande grafiek laat zien dat, ongeacht de grootte van bedrijven de top 20 in een segment goed is bijna driekwart van de toegevoegde waarde.
(klik voor uitvergroting)
Nederland telt ruim 1 miljoen MKB-bedrijven
Het mkb is een verzameling van meer dan een miljoen bedrijven en zzp'ers. De groep is volgens het rapport goed voor 72 procent van de banen in het bedrijfsleven en 62 procent van de toegevoegde waarde. Dat komt neer op 3,3 miljoen banen en 214 miljard euro.
De gezamenlijke omzet van het mkb was vorig jaar 903 miljard euro. Daarbij werden door het mkb 92.000 van de 109.000 banen die er in het bedrijfsleven bijkwamen gerealiseerd.