President Donald Trump en Kim Jong-un, ontmoeten elkaar op 12 juni in Singapore. De top geeft de Noord-Koreaanse leider hetgeen waar hij het meest naar verlangt: legitimiteit.
Noord-Korea wil al heel lang hetzelfde worden behandeld als andere landen, en probeert dat te bereiken met het ontwikkelen van nucleaire wapens, luidt de theorie. Nu de bijeenkomst van 12 juni wordt georganiseerd door Singapore, een land dat ver van het Koreaanse schiereiland afligt, lijkt het doel van Kim Jong-un dichterbij dan ooit.
“Noord-Korea wil graag laten zien dat het een gelijkwaardige partner van de Verenigde Staten is. Dat de top buiten Zuid-Korea plaatsvindt, draagt daaraan bij”, zegt Euan Graham, directeur van het internationale veiligheidsprogramma van het Lowy Institute, tegen Business Insider.
“Daarom denk ik dat Kim het risico heeft genomen om helemaal naar Singapore te vliegen, ook al is dat nog nooit eerder voorgekomen. Wat hij wil is een groot podium voor zijn ontmoeting met Trump, zijn gelijke op nucleair gebied, zonder Zuid-Korea. Dat is een effectief symbool voor hem.
De laatste keer dat de Noord-Koreaanse leider een internationale vlucht pakte was in 1986, toen Kims grootvader Kim il Sung naar de Sovjet-Unie vloog. Kims vader gaf voorkeur aan reizen per trein. Het gerucht gaat dat Pyongyang geen vliegtuig heeft dat naar internationale bestemming kan vliegen.
Maar afgelopen week vloog Kim toch naar de Chinese president Xi Jinping in Dalian, China. Dat zou een oefening geweest kunnen zijn voor de trip naar Singapore, die laat zien dat de Noord-Koreaanse leider overal heen reist en functioneert als iedere andere wereldleider.
Singapore wordt gezien als een neutrale locatie gezien, zeker in vergelijking met andere opties als de gedemilitariseerde bufferzone tussen Noord- en Zuid-Korea en Mongolië. Singapore land biedt een hoog veiligheidsniveau omdat het ervaring heeft in het faciliteren van ontmoetingen tussen wereldleiders.
Ook een voordeeltje voor Trump
Roostertechnisch komt de top tussen Trump en Kim Jong-un ook goed uit, aangezien Aziatische leiders ruim een week eerder nog in Singapore bijeen zullen komen voor de Shangri-La Dialoog, de eerste veiligheidstop van Azië.
De ontmoeting met Kim Jong-un in Singapore kan ook Trump helpen. Hij accepteerde dat Zuid-Korea het voortouw heeft genomen in de dialoog met Noord-Korea - nu neemt hij schijnbaar het heft in eigen handen.
Maar ongeacht de locatie of zelfs de uitkomst van de top tussen Trump en Kim Jong-un, wordt elke ontmoeting tussen de twee leiders als gezien als een groot propagandavoordeel voor Noord-Korea, zegt Robert Kelly, een politiek expert van Zuid-Korea's Nationale Universiteit.
"Ook als de top mislukt, is het een overwinning voor de Noord-Koreanen. Want wat het publiek te zien krijgt is een foto van de Noord-Koreaanse leider, een-op-een met de Amerikaanse president", aldus Kelly.
Noord-Korea wacht al decennialang op dit moment. Wanneer Kim en Trump elkaar de hand schudden, worden Kims leiderschap en het Noord-Koreaanse regime gelegitimeerd.
"Noord-Korea is een dictatuur en de leider van de vrije wereld ontmoeten, is automatisch een uithangbord", zegt Kelly. "Als je Noord-Korea bent, wil je Trump ontmoeten omdat dat symboliseert dat je een echt land bent, en geen achterlijke schurkenstaat."