De coalitie komt niet terug op haar besluit en schaft de belasting op dividend (winstuitkering van aandelen) afschaffen.
Premier Mark Rutte van de VVD en zijn coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie negeren de wens van vrijwel de hele oppositie. Die schreeuwt moord en brand over het voorstel, dat de schatkist jaarlijks 1,4 miljard euro kost.
Volgens Rutte is het schrappen van de dividendbelasting nodig voor behoud van grote bedrijven en banen. De stap is een van de maatregelen om te zorgen dat Nederland aantrekkelijk blijft, zei de premier woensdag tijdens het jongste debat over het omstreden plan.
De oppositie eist dat de afschaffing in de prullenbak verdwijnt. Volgens sommige partijen riekt het besluit naar chantage door multinationals. “Wie is de baas in Nederland?”, laakte Jesse Klaver (GroenLinks) de opstelling van Rutte. De PVV wilde het kabinetsbeleid veroordelen en diende een zogenoemde motie van afkeuring in, maar die werd verworpen.
Herhaling van zetten
Rutte noemde het debat na afloop “een beetje een herhaling van zetten”, maar zei dat het ook goed was het onderwerp nogmaals te bespreken. “Ik verdedig het graag”, zei hij over de voorgenomen afschaffing. “Ik vind dit echt nodig. En niet alleen ik, maar de hele coalitie.”
Een groot deel van de oppositie wil van het Centraal Planbureau (CPB) weten bij wie de baten van de maatregel terechtkomen. Volgens GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, DENK en 50PLUS is het "onduidelijk waar de lastenverlichting neerslaat''. De partijen sturen het CPB een brief met dit verzoek.
Het CPB heeft al eerder wel aangegeven niet te kunnen zeggen wat voor effecten afschaffing op de werkgelegenheid in Nederland heeft.