Geen groeipercentages meer van 9 of 10 procent per jaar, maar ‘slechts’ 6 procent. Nu China minder op zijn exportmotor kan teren, verandert het groeiritme van het land.

De Chinese economie is in het derde kwartaal met 6 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat is de traagste groei in bijna dertig jaar, zo bleek vrijdag uit overheidsdata.

In het tweede kwartaal was nog sprake van een groei met 6,2 procent. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de groei van de tweede economie ter wereld zou afzwakken naar 6,1 procent. China heeft flink last van het handelsconflict met de Verenigde Staten.

Hoewel het groeipercentage van 6 procent voor Chinese begrippen veel lager is dat wat het land de afgelopen tien jaar liet zien, is in absolute zin nog steeds sprake van zeer hoge groeicijfers.

Groei nationaal inkomen China in de afgelopen tien jaar


Bron: tradingeconomics.com

Om een idee te geven van de relatieve prestatie van China: het Internationaal Monetair Fonds rekent voor ontwikkelde economieën dit jaar op een groei van 1,9 procent en in 2020 op een groeicijfer van 1,7 procent. Dat is dus ruim drie keer zo laag als de Chinese groei.

Voor opkomende economieën, waartoe China wordt gerekende, gaat het IMF uit van een gemiddelde groei van 4,1 procent dit jaar en 4,7 procent in 2020. Ook hier zit China dus nog altijd boven het mondiale gemiddelde.

Handelsoorlog met de VS raakt Chinese export

Op korte termijn heeft China duidelijk last van zwakkere handelscijfers. De Chinese export krimpt als gevolg van de aanhoudende handelsspanningen, terwijl ook de invoer afzwakt. De productie in de fabrieken is zwak en de uitgaven van consumenten vallen eveneens tegen, wat wijst op een minder sterke binnenlandse vraag.

De Chinese overheid mikt voor heel het jaar op een economische groei in een bandbreedte van 6 procent tot 6,5 procent. Om de groei te stimuleren heeft Beijing verschillende maatregelen genomen waaronder versoepeling van de kapitaaleisen voor banken om zo kredietverstrekking in het land aan te jagen.

Het Chinese statistiekbureau kwam ook met andere macro-economische gegevens. Zo gingen de Chinese detailhandelsverkopen in september met 7,8 procent omhoog op jaarbasis, wat iets sterker is dan een maand eerder. Verder steeg de productie in de omvangrijke Chinese industrie vorige maand met 5,8 procent. Dat is een grotere toename dan in augustus en sterker dan verwacht.

China en de VS sloten onlangs een voorlopig akkoord over een gedeeltelijke handelsdeal. Het is de bedoeling dat die deal formeel wordt ondertekend bij een ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump met zijn Chinese collega Xi Jinping op een economisch forum in Chili volgende maand.

LEES OOK: Samsung stopt met productie van mobiele telefoons in China omdat de concurrentie te fel is