Techmiljardair Elon Musk verwacht heel veel van artificial intelligence (AI) en denkt dat de meeste banen door robots en AI-software kunnen worden overgenomen.

Dit is één van de redenen dat Musk ook voorstander is van een zogenoemd universeel basisinkomen. Ofwel: de overheid moet iedereen een soort minimum bieden om redelijk van te kunnen leven. En dat minimum hoeft niet heel laag te zijn, denkt de techmiljardair.

Musk is de CEO van de fabrikant van elektrische auto’s Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX en was in een vroege fase betrokken bij OpenAI, de startup die bekend is van de AI-bot ChatGPT.

Inmiddels heeft de op één na rijkste man ter wereld plannen met een eigen AI-startup. Hij ziet uiteindelijk een wereld voor zich waarin zelfrijdende voertuigen en andere kunstmatig intelligente machines mensen op de arbeidsmarkt vervangen en vrijwel alle fysieke en mentale arbeid verrichten.

Musk suggereert dat een door artificial intelligence gedomineerde wereld mensen meer vrijheid zal geven in hoe ze hun tijd en geld besteden. Een door AI aangedreven economie zal in zijn optiek zo productief zijn, dat iedereen niet alleen een basisinkomen kan krijgen, maar zelfs een vrij hoog inkomen.

Het grootste probleem dat dan nog overblijft: hoe vinden we persoonlijk zingeving in een wereld waarin werk optioneel is en computers alles beter kunnen.

Dit zijn 8 uitspraken die Elon Musk in de loop der jaren heeft gedaan over artificial intelligence, een universeel basisinkomen en de zin van het leven:

  1. "De kans is groot dat we uiteindelijk een universeel basisinkomen of iets dergelijks krijgen door automatisering. Ik weet niet goed wat je anders zou kunnen doen. Mensen zullen tijd hebben om andere dingen te doen, complexere dingen, interessantere dingen. Ze krijgen zeker meer vrije tijd." (CNBC, 4 november 2016).
  2. "Een universeel basisinkomen wordt noodzakelijk. Er zullen steeds minder banen zijn die mensen beter kunnen dan robots. Dit zijn overigens geen dingen waarvan ik zou willen dat ze gebeuren; het zijn dingen waarvan ik denk dat ze waarschijnlijk gaan gebeuren." (World Government Summit in Dubai, 13 februari 2017)
  3. "Een universeel basisinkomen moet wat mij betreft los komen te staan van het feit of je al dan niet een baan hebt. Productiviteit moet apart worden beloond worden." (X-posts, 16 en 20 juni 2018)
  4. "Het doel van de overheid zou het maximaliseren van het geluk van mensen moeten zijn. Door iedereen geld te geven, kunnen mensen zelf beslissen wat aan hun behoeften voldoet, in plaats van het botte instrument van wetgeving, dat speciale belangen creëert. Als we al een stimulans geven, zou het gewoon een directe betaling aan consumenten moeten zijn." (X-post, 24 juli 2020)
  5. "De 1.400 dollar is goed, omdat consumenten zelf mogen beslissen hoe ze dat bedrag besteden. Een beperkte variant van een universeel basisinkomen", aldus Musk in een reactie op de directe overheidssteun in de VS voor burgers tijdens de coronacrisis. (X-post, 6 maart 2021)
  6. "Wat is de basis van de economie? Dat is arbeid. Dus als er geen tekort is aan arbeid, moet er op de lange termijn een universeel basisinkomen komen." (AI Day, augustus 2021)
  7. "Het universele inkomen zal hoog zijn in een positieve toekomst met AI. Geen schaarste, behalve dat wat wij als schaars definiëren. In dat scenario kan iedereen krijgen wat hij wil aan goederen en diensten. Het is dan wel minder duidelijk hoe mensen voor zichzelf betekenis kunnen geven aan een wereld waarin werk optioneel is." (X post, 25 december 2023)
  8. "In een positief scenario heeft waarschijnlijk niemand meer een baan, maar heeft iedereen een hoog inkomen en is er geen tekort aan goederen en diensten. De belangrijkste vraag draait dan om de zin van het leven: als een computer alles beter kan dan jij, heeft je leven dan nog betekenis? Er is dan misschien nog steeds een rol weggelegd voor mensen, in de zin dat we AI betekenis kunnen geven." (VivaTech, 23 mei 2024).

LEES OOK: Techmiljardair Elon Musk musk ziet steun van ex-vrouw van Bill Gates voor Joe Biden als teken dat ‘westerse samenleving ten onder kan gaan’