Ambtenarenpensioenfonds ABP verlaagt de pensioenen dit jaar niet. Dat bevestigde het grootste pensioenfonds van Nederland dinsdag, op basis van eerste ramingen over de financiële positie eind vorig jaar.

ABP liet vorige week al doorschemeren dat een verlaging van de pensioenen niet nodig zou zijn.

De dekkingsgraad is, net als bij andere grote fondsen, de afgelopen maanden dankzij de aantrekkende rente en oplopende koersen op de aandelenmarkten wat herstelt ten opzichte van de dieptepunten die eerder vorig jaar werden bereikt.

Het fonds blijft wel voorzichtig over de vooruitzichten voor de komende tijd. “Economische voorspellingen wijzen op een blijvend lage rente en lagere rendementen”, stelde voorzitter Corien Wortmann-Kool. “Voor onze deelnemers betekent dit dat verhoging van pensioenen de komende jaren waarschijnlijk niet aan de orde zal zijn. En verlaging is de komende jaren ook niet uit te sluiten. ABP zal zich blijven inzetten om zijn financiële positie verder te verbeteren.”

Ook de andere grote pensioenfondsen hoeven dit jaar niet te korten op de pensioenen. Zorgfonds PFZW en metaalfondsen PME en PMT konden vrijdag al bevestigen dat dit niet nodig was.

Pensioenfondsen kwetsbaar

De problemen bij klassieke pensioenfondsen hebben zich de afgelopen jaren opgestapeld: grillige beurskoersen, een steeds grotere druk van een vergrijzend werknemersbestand en de extreem lage rente. Die lage rente maakt het steeds lastiger om pensioenpremies rendabel te beleggen in relatief veilige obligatieleningen en daarmee toekomstige uitkeringen te waarborgen.

Hoe een fonds ervoor staat, is te zien aan de hand van de zogeheten beleidsdekkingsgraad. De dekkingsgraad meet de verhouding tussen de bezittingen en de som van alle toekomstige uitkeringsverplichtingen. Bij een waarde van 100 procent staat er tegenover elke euro aan bezittingen precies één euro aan bezittingen. Bij een lager percentage is de som van de verplichtingen groter dan de waarde van de bezittingen.

Grote fondsen zoals ambtenarenfonds ABP (91,8), zorgfonds PFZW (90,1 procent) en de metaalfondsen PME (91,8 procent) en PMT (92,8 procent), hebben gemeten over twaalf maanden een te laag minimaal vereist eigen vermogen. Daar is overigens al sprake van als de dekkingsgraad onder de 104 tot 105 procent komt. Van de grote fondsen staat alleen bpfBOUW er nog redelijk voor met een score van 105,2 procent.

Bij de fondsen dreigden onlangs nog ingrepen omdat hun financiële situatie zich rond een kritiek niveau bevond. Nu de rente iets is gestegen, hoeft dat voorlopig niet. Of het voor hen nodig is om in 2018 alsnog te snijden in de pensioenen en de pensioenopbouw wordt pas over ongeveer een jaar beoordeeld.

LEES OOK: Hypotheek volledig aflossen is onzin: ouderen met een klein pensioen zijn de klos