ANALYSE – De Europese Commissie heeft dinsdag een nieuwe stap gezet om een einde te maken aan ‘geoblocking’ – het principe dat zorgt voor deze vervelende melding in het buitenland: “Deze inhoud is niet beschikbaar in uw land.”
Met het plan van de Commissie – dat nog moet worden goedgekeurd door de Europese ministers en het Europees Parlement – wordt het mogelijk om de series uit bijvoorbeeld je Nederlandse Netflix-abonnement ook in andere EU-landen te bekijken. Stel, je reist naar België, dan kun je ook daar dezelfde series bekijken als in Nederland.
Het voorstel geldt overigens niet alleen voor Netflix, maar ook voor vergelijkbare diensten zoals Spotify.
Maar dit betekent niet dat Spotify, Netflix en al dat soort diensten hetzelfde aanbod krijgen in de hele Europese Unie. Om dat voor elkaar te krijgen zou de hele industrie op de schop moeten gaan. Als dat al gaat gebeuren, gaat dat dus nog jaren duren.
Geen pan-Europese licenties
Het grootste obstakel zit ‘m in de licenties – er bestaan op het gebied van films namelijk nog geen pan-Europese licenties.
Wil je een film uitbrengen in de hele EU, dan moeten de licenties voor elk land apart worden geregeld. Een film is in het ene land minder populair dan in het andere land, dus vaak is het niet aantrekkelijk om al die moeite te nemen (en daarvoor kosten te maken).
Hetzelfde aanbod in heel Europa (of de wereld) klinkt voor de consument aantrekkelijk, maar voor de filmindustrie zou dit een nachtmerrie zijn. Het verdienmodel van films en tv-shows is immers gebaseerd op exclusieve distributierechten. Wordt er een EU-breed licentiemodel doorgevoerd, dan gaat dat hele verdienmodel dus op de schop.
Rechthebbenden zijn dan ook als de dood dat het plan van de Commissie een opstapje is naar zo'n pan-Europees licentiesysteem.
Series van ons belastinggeld
Dan zijn er nog de publieke omroepen. Bloedirritant natuurlijk, wanneer je in het buitenland geen Nederlandse documentaire kunt kijken van de publieke omroep. Maar het is moeilijk om dat videoaanbod gewoon maar online te knallen.
Denk aan succesvolle series als Sherlock of de Deens-Zweedse serie The Bridge - allemaal gemaakt met belastinggeld. Het zou gek zijn als de BBC of de Deense publieke omroep verplicht wordt om dat materiaal beschikbaar te stellen aan Nederlanders, die niet via de belastingen hebben bijgedragen aan de productie van die series. En omgekeerd.
Op reis door Europa
Aan geoblocking komt voorlopig dus nog lang geen eind, hoewel eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Agenda) aan het begin van zijn termijn wel aankondigde dat hij daar een einde aan wilde maken. Inmiddels is hij een stuk genuanceerder.
Het woord ‘geoblocking’ kwam niet meer voor in het persbericht dat de Commissie deze week publiceerde. In plaats daarvan ligt de nadruk op het gemak waarmee je series waar je al voor hebt betaald, mee kunt nemen in Europa:
“Mensen die zich thuis hebben geabonneerd op series, muziek en sportevenementen, kunnen daar voortaan ook van genieten als ze op reis zijn in Europa”, aldus Ansip.