De Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn gingen donderdag voor de tweede keer deze week om tafel om te praten over de politieke impasse over de Brexit. Net als woensdag leverde ook dit gesprek niets op.
“Het ging niet goed”, liet een bron binnen de Britse regering aan Buzzfeed weten.
“Corbyn stelde nog andere eisen, naast de wens om een douane-unie met de EU te vormen. May liet niet weten of ze bereid was die eisen in te willigen”, zegt Buzzfeed-journalist Alex Wickham op Twitter. Ondanks of misschien wel dankzij deze onbesliste uitkomst blijven Labour en de Conservatieven wel met elkaar in gesprek.
De keuze van May om Labour weer bij de Brexit-onderhandelingen te betrekken, viel niet in goede aarde bij een deel van de Conservatieve leden van het Lagerhuis. Twee bewindslieden traden af. Meerdere Conservatieven hebben verzet aangekondigd tegen een eventuele deal met Labour.
Het is onwaarschijnlijk dat May binnen haar partij alsnog de handen op elkaar krijgt voor een Brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie blijft met de Europese Unie. De overgrote meerderheid van de Conservatieve parlementariërs ziet dat niet zitten, bleek tijdens een van de indicatieve stemmingen eerder deze week.
Als May toch aan deze wens van Corbyn probeert te voldoen, is de kans groot dat er nog meer leden van haar kabinet aftreden.
Ook bij Labour is niet iedereen gerust op de uitkomst van de besprekingen tussen May en Corbyn. Voorstanders van een tweede referendum zijn bang dat Corbyn een deal sluit waarin dat tweede referendum niet is opgenomen.
"Over elke Brexit-deal die door het Lagerhuis wordt aangenomen, moet het publiek kunnen stemmen. En ja, de andere optie moet zijn dat we in de EU kunnen blijven", schreef Corbyns partijgenoot Emily Thornberry eerder deze week aan de partij.
Een overeenkomst vóór 10 april is onwaarschijnlijk
Corbyn zelf is ook op zijn hoede. Hij voelt er weinig voor om een Brexit mogelijk te maken die wordt geleid door de Conservatieven. Tegelijk weet hij ook dat zijn roep om een tweede referendum over de uittreding nadelig zou kunnen zijn voor de populariteit van Labour in de peilingen.
Tussen de Labour-leider en de Britse regering bestaat weinig liefde, getuige opmerkingen van de minister van Volksgezondheid Matt Hancock eerder deze week. Tegenover BBC4 noemde hij Corbyn 'een Marxist'.
Mede daarom is het niet waarschijnlijk dat beide partijen vóór de Europese top van 10 april een overeenkomst weten te sluiten. Op die dag zou premier May een voorstel klaar moeten hebben dat de steun geniet van een meerderheid in het Britse Lagerhuis.
De kans blijft aanzienlijk dat het VK opnieuw om uitstel van de Brexit zal vragen, nu de nieuwe deadline van 12 april rap nadert.