George Soros is één van de hardnekkigste critici van president Donald Trump.

De man die naar schatting een vermogen van 25 miljard dollar bezit, kan bogen op een bijzondere achtergrond.

Als Joodse tiener ontsnapte Soros ternauwernood aan de nazi’s. Dezer dagen is hij een filantroop die vluchtelingen en liberale initiatieven steunt. Zo sponsorde Soros de ja-campagne in het referendum om het associatieverdrag met Oekraïne in Nederland.

Soros is ook bekend vanwege zijn lange en enerverende carrière als belegger. Hij verwierf wereldfaam als de speculant die  ‘Bank of England brak‘ – door in 1992 succesvol op de devaluatie van het Britse pond te gokken. Hij wordt niet voor niks regelmatig vergeleken met de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett.

Hieronder een aantal boeiende weetjes over het leven van Soros.


Soros is een Joodse tiener als de nazi's Hongarije bezetten in 1944-1945. Hij weet met zijn familie te ontsnappen door valse identiteitspapieren te gebruiken die zijn vader zelf heeft gemaakt.


Later vlucht hij van Hongarije naar Engeland, waar hij filosofie aan de Londen School of Economics studeert onder Karl Popper (foto). Hij werkt daarnaast als kruier en uitsmijter.


Na zijn afstuderen schrijft Soros sollicitatiebrieven aan 'elke manager van elke handelsbank in Londen'. Maar hij krijgt maar één of twee reacties.


Soros omschrijft deze periode later als een 'dieptepunt' in zijn leven. Hij neemt een baan aan als verkoper bij een groothandel in modeartikelen.


Uiteindelijk kan hij aan de slag bij Singer & Friedlander, een handelsbank in Londen, als secretaris. Volgens Soros wordt hij aangenomen omdat de manager ook Hongaar is.


In de jaren 50 verhuist Soros naar New York, waar hij voor F.M. Mayer aan de slag gaat. Later werkt hij voor diverse bedrijven als analist en handelaar, tot hij in 1970 het Soros fund Management opricht.


Jim Rogers (op de foto) en Stanley Druckenmiller werken voor Soros. Beiden groeien uit tot grootheden in de beleggerswereld.


Soros haalt de kranten als hij op 16 september 1992 binnen 24 uur een miljard dollar verdient, doordat hij een grote gok doet met een speculatie tegen het Britse pond.


In 41 jaar (tussen 1969 en 2009) groeien de beleggingen van Soros met jaarlijks 26,3 procent - dat wil zeggen dat een bedrag van 10.000 dollar destijds nu 144 miljoen dollar zou zijn.


Het rendement dat Soros behaalt, is beter dan dat van Warren Buffett - diens portefeuille groeit in een vergelijkbare periode met 21,4 procent per jaar. Bij Buffett wordt 10.000 dollar uiteindelijk dus 28,4 miljoen dollar.


Soros gebruikt zijn kennis van de filosofie om zijn eigen 'theorie van de reflexiviteit' te vormen. Dat wordt gezien als zijn nalatenschap.


Soros stort 50 miljoen dollar op de rekening van het Institute of New Economic Thinking, dat zich richt op 'het bevorderen van het nieuwe economische denken' na de financiële crisis van 2008.


De afgelopen jaren is Soros veranderd in een filantroop die internationale vluchtelingen steunt en een 'open samenleving' propagandeert over de hele wereld.


Soros keert in 2016 terug op de financiële markten omdat hij een grotere politieke onzekerheid verwacht, en op die manier denkt te kunnen profiteren op de beurs.


Maar dat pakt niet zo goed uit: hij verliest een miljard dollar bij de Amerikaanse verkiezingen na de verrassende winst van Donald Trump.


Soros schrijft dat de Verenigde Staten 'een oplichter en een dictator in de dop' hebben verkozen.