Larry Page is één van de machtigste mensen ter wereld.
De eigenzinnige, zachtpratende computerwetenschapper is medeoprichter van Google en nu de baas bij moederbedrijf Alphabet.
Hoe is hij zover gekomen? Hier is zijn bijzondere verhaal.
Jillian D’Onfro heeft bijgedragen aan een eerdere versie van dit artikel.
Gloria en Carl Page krijgen hun tweede zoon Lawrence op 26 maart 1973. Ze geven beiden les in computerwetenschap aan de Michigan State University en hun huis staat vol met computers en technologie-tijdschriften waar de jonge Larry erg geboeid door is.
Ze sturen de jonge Larry naar een Montessori-school. Dat onderwijs staat bekend om het bevorderen van de onafhankelijkheid en creativiteit. Volgens Page zijn zijn houding en werk duidelijk beïnvloed door "die training van het niet volgen van regels en bevelen, maar om zelf gemotiveerd te zijn en je af te vragen wat er aan de hand is in de wereld".
Ook mede-oprichter Sergey Brin van Google ging naar een Montessori-school, net als topman Jeff Bezos van Amazon.
Foto: AP
Op zijn twaalfde leest Page een biografie van de briljante uitvinder Nikola Tesla (zie foto), die uiteindelijk sterft in ellendige omstandigheden met hoge schulden. Hij moet huilen van dat einde. Het inspireert hem om niet alleen baanbrekende technologie te ontwikkelen, maar ook het zakelijke gevoel te hebben om die te verspreiden. "Ik kwam er achter dat uitvinden alleen niet goed genoeg was", zegt hij. "Je moet er echt mee de wijde wereld in en ervoor zorgen dat mensen het gebruiken wil het enig effect hebben."
Foto: Wikimedia Commons
Behalve prutsen met elektronica, speelt Page in zijn jeugd ook saxofoon. Het vertelde ooit aan Fortune dat zijn muzikale ervaring heeft bijgedragen aan de "snelle groei van het imperium Google". (Blijkbaar is hij onlangs ook begonnen met percussie.)
Business Insider
Tijdens zijn studententijd aan de University of Michigan begint Page na te denken over de toekomst van transport, iets waar hij nu nog steeds in is geïnteresseerd. Hij sluit zich aan bij het team dat een zonne-auto bouwt (zie foto hieronder) en stelt voor dat Michigan een monorail-systeem bouwt voor snel persoonlijk vervoer tussen de campussen.
Tegenwoordig werkt Google's moederbedrijf Alphabet aan zowel zelfrijdende auto's via zijn nieuwe bedrijf Waymo als aan op data gebaseerde verbeteringen van transport met Sidewalk Labs.
Foto: Wikimedia Commons
Na zijn afstuderen vertrekt Page naar het Californische Stanford om daar te promoveren. Daar ontmoet hij in 1995 Sergey Brin. De twee worden dikke vrienden en zijn helemaal gek van computerwetenschappen.
Foto: AP
Op zijn 23ste heeft Page een droom waarin hij zich afvraagt of hij het hele web kan downloaden. Hij begint te werken aan het idee om webpagina's te rangschikken op basis van hoe vaak ernaar gelinkt is, in plaats van te tellen hoe vaak een zoekwoord voorkomt. Hij vraagt Brin om hulp en ze beginnen met het bouwen van een zoekmachine die ze in eerste instantie BackRub noemen. Ze registreren de domeinnaam google.com in september 1997. De missie van het bedrijf: de informatie van de hele wereld ordenen.
Foto: AP
Zowel Page als Brin zijn burners, liefhebbers van het festival Burning Man dat wordt omschreven als een experimentele samenleving. Al in het eerste jaar van Google's bestaan maakt het duo een Doodle (aangepast logo) om mensen te laten weten dat ze er niet zijn om dingen aan de site te repareren. Ze hebben zich teruggetrokken in de Nevada-woestijn voor het kunstfestival Burning Man.
Foto: Google
Page heeft toegegeven dat hij beter is in het ontwikkelen van grootse ideeën dan in management, deels omdat hij het niet leuk vindt om met mensen om te gaan. Als baas concentreert hij zich op resultaten. Hij wordt vooral enthousiast van mega-ambitieuze ideeën.
Foto: Reuters
Business Insider's Nicholas Carlson ontdekte dat Page tijdens zijn eerste periode als CEO de volgende managementregels volgt:
- Niet delegeren: doe alles zelf wat je zelf kan doen om te zorgen dat het sneller gaat.
- Ga niet in de weg staan als je geen waarde toevoegt. Laat de mensen die het echte werk doen met elkaar praten en ga zelf iets anders doen.
- Wees geen bureaucraat.
- Ideeën zijn belangrijker dan leeftijd. Alleen het feit dat iemand jong is, betekent niet dat hij of zij geen respect verdient.
- Het slechtste wat je kan doen om iemand te laten stoppen met wat hij aan het doen is, is nee zeggen. Als je nee zegt, moet je ze ook helpen een betere manier te vinden om het te doen.
Omid Kordestani, de voormalig zakelijk directeur van Google en een vertrouweling van Page, omschrijft hem als "nieuwsgierig idealistisch" en "gefocust op het veranderen van de wereld door technologie". Hij is niet bang om hoge doelen te stellen, zoals alle informatie ter wereld in kaart brengen of elk boek dat ooit is gepubliceerd digitaliseren.
Foto: Reuters
Page staat aan het roer van Google tot 2001, als de ervaren bestuurder Eric Schmidt aan boord wordt gehaald om het bedrijf te leiden. Brin en Page zijn erg voorzichtig met het selecteren van een topman. Als ze ontdekken dat Schmidt van oorsprong een programmeur is en ook naar Burning Man gaat, zijn ze ervan overtuigd dat hij goed ibij de bedrijfscultuur past.
Mario Anzuoni/Reuters
Page is in eerste instantie niet blij dat hij zijn positie als topman moet afstaan. Langzamerhand komt hij erachter dat hij het wel prettig vindt om minder betrokken te zijn bij het dagelijkse management van het bedrijf.
Getty Images Europe
Toch is Page nog steeds erg betrokken bij de koers van Google. In 2005 is hij de drijvende kracht achter de aankoop van Android, het bedrijf van Andy Rubin (zie foto) dat een besturingssysteem voor mobiele apparaten maakt. Page vertelt niks aan Schmidt, totdat de handtekening op papier staat.
Foto: Matt Rosoff
In 2007 vindt Page dat hij nog steeds te veel tijd kwijt is met vergaderen. Hij ontslaat al zijn assistenten, zodat niemand meer een afspraak met hem kan maken. Iedereen die iets met hem wil bespreken moet hem maar opsporen.
Justin Sullivan / Getty
Na tien jaar neemt Page het stokje van Schmidt weer over. Hij wordt in 2011 opnieuw CEO van Google.
Foto: AP
Page voert een reorganisatie door in de bestuurstop. Ook rolt hij razendsnel nieuwe producten uit, zoals het sociale netwerk Google+, de eerste Chromebook, de futuristische bril Google Glass en het glasvezelproject Google Fiber.
Foto: Google
Hij blijft de topman tot 2015, als Google besluit om de bedrijfsstructuur radicaal om te gooien. De zoekmachinegigant gaat op in een houdstermaatschappij met de naam Alphabet, een verzameling van alle activiteiten en bedrijven die nu onder de paraplu van Google hangen. Page wordt CEO van Alphabet.
Foto: Alphabet
In zijn nieuwe rol focust Page zich op nieuwe technologieën en het binnenhalen van slimme mensen. Zijn doel is om nieuwe baanbrekende projecten voor Alphabet te bedenken.
Foto: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images
Forbes schat zijn vermogen op 39 miljard dollar, omgerekend zo'n 37 miljoen euro. Slechts tien mensen op aarde zijn rijker dan Page.
Foto: Steve Jennings/Getty Images
Page heeft nooit veel details over zijn privéleven prijsgegeven. In 2013 baart hij dan ook opzien door een bericht op Google+ te plaatsen over zijn stembandproblemen. Zowel de linker als de rechter stemband van Page zijn als gevolg van zenuwproblemen beperkt in hun bewegingen. Het is een zeldzame aandoening, waardoor hij zacht spreekt en geen lange toespraken kan houden.
Foto: REUTERS/Rick Wilking
Page loopt niet te pronken met zijn rijkdom. Toch woont hij samen met zijn vrouw en twee kinderen in een riant huis in Palo Alto. Op het terrein staat een huis ter waarde van 7 miljoen dollar en een ecohuis met een tuin en zonnepanelen op het dak.
Foto: Google Street View
Ook bezit Page een luxe jacht, met helikopterplatform en bubbelbad. Hij koopt het schip in 2011 voor 45 miljoen dollar.
Foto: Y.CO
Samen hebben de Google-oprichters acht privéjets in bezit. Opmerkelijk feitje: Schmidt moet tussenbeide komen, nadat Page en Brin kibbelen over hoe groot de bedden in hun 'feesttoestel' moeten zijn, blijkt uit documenten die in 2006 zijn vrijgekomen bij een rechtszaak.
Foto: Wendel Fisher/Flickr, Ralph Orlowski/Getty Images
Page geeft ook een deel van zijn vermogen weg, aan projecten waar hij in gelooft. Zo heeft hij geïnvesteerd in Planetary Resources, een startup die grondstoffen wil winnen op asteroïden. Ook heeft Page geld gestopt in Tesla en Twigtale, een kinderboekenstartup dat is opgericht door zijn schoonzus.
Foto: Justin Sullivan/Getty
Page heeft in 2004 ook een stichting opgericht ter nagedachtenis aan zijn overleden vader, The Carl Victor Page Memorial Foundation. Carl Page overleed aan de gevolgen van de polio die hij als kind had opgelopen. De stichting had eind 2014 zo'n 1,3 miljard euro in beheer.
Foto: Getty Images/Justin Sullivan
Maar het leukste aan zijn werk is ongetwijfeld dat hij zijn jongensdromen na kan jagen. Google verdient zoveel geld met advertenties dat het geen probleem is dat de bijzondere projecten van Alphabet een verlies van ruim 3,5 miljard dollar opleverden in 2015. Denk daarbij aan het aanbieden van internet via ballonnen, een contactlens die de bloedsuikerspiegel in traanvocht meet en het verlengen van menselijk leven via het bedrijf Calico.
Foto: Seth Wenig/AP
Het nieuwste project van Page is de vliegende auto. Hij heeft naar verluidt geïnvesteerd in twee bedrijven die zich daarmee bezighouden: Kitty Hawk en Zee.Aero. Page zou in de laatstgenoemde een bedrag van 100 miljoen dollar hebben gestopt.
Foto: US Patent and Trademark Office