- In januari valt het eerste loonstrookje van het nieuwe jaar op de mat.
- Werknemers kijken vooral naar wat ze dan netto overhouden van het brutoloon.
- Door wijzigingen in pensioenpremies kan het verschil tussen bruto- en nettoloon in 2025 per sector anders uitvallen.
- Lees ook: Bruto versus nettoloon in 2025: zoveel houd je netto per maand extra over met loonstijging van 2% tot 6%
We zijn alweer over de helft van de eerste maand van het nieuwe jaar. Dat betekent voor werknemers ook dat het eerste loonstrookje er binnenkort aankomt. In veel gevallen krijgen werknemers tussen 20 januari en 25 januari het overzicht over hun nieuwe bruto- en nettoloon.
Eind vorig jaar bleek al dat de fiscale maatregelen van het kabinet-Schoof ervoor zorgen dat de meeste werknemers erop vooruitgaan, ook zonder loonsverhoging. Uitzondering hierop vormen werknemers met een brutoloon tussen de 1.000 euro en 2.000 euro per maand, waarbij het vaak gaat om jongeren of parttimers.
Naast de invloed van fiscale maatregelen zoals nieuwe belastingtarieven en aangepaste fiscale heffingskortingen op het nettoloon, speelt ook de aanpassing van pensioenpremies een rol.
Salarisverwerker en HR-dienstverlener ADP heeft dit uitgewerkt voor aan aantal sectoren. Te zien is dan dat de stijging van het nettoloon verschilt per sector door wijzigingen van de pensioenpremies.
Loonstrookje 2025: verschillen per sector
We kijken eerst nog even naar het algemene plaatje voor de verandering van het nettoloon vanaf januari 2025, waarbij alleen de fiscale veranderingen zijn meegenomen, en niet is gekeken naar pensioenpremies en eventuele salarisverhogingen. Dat ziet er als volgt uit.
Te zien is dat werknemers met een modaal bruto inkomen van 3.588 euro per maand er netto 56 euro op vooruitgaan en met twee keer modaal is dat 57 euro netto per maand.
Een werknemer in de bouw met een modaal inkomen betaalt dit jaar minder pensioenpremie en houdt volgens ADP netto 53 euro per maand meer over. Hierbij is gerekend met een wat lager modaal loon in de bouw van 3.312 euro.
In de zorg krijgen werknemers met een modaal inkomen er netto 39 euro bij. Voor werknemers in de metaal en techniek is dat wat minder, te weten 11 euro per maand.
In de metaal en techniek kregen werknemers tot 2025 een korting op de te betalen pensioenpremie, maar die korting is per 2025 vervallen. Werknemers betalen hierdoor weer volledig hun deel van de pensioenpremie, wat effect heeft op het nettoloon.
Bij de overheid en het transportwezen gaan werknemers met een modaal inkomen er netto respectievelijk 41 euro per maand en 40 euro per maand op vooruit.
Zoals aangegeven, raken wijzigingen in de fiscale heffingskortingen werknemers met een brutoloon tussen 1.000 euro en 2.000 per maand op een negatieve manier.
Op sectorniveau is dit ook merkbaar. ADP berekende dat je In de metaal en techniek bij een brutoloon van 2.000 per maand er netto 72 euro op achteruitgaat. Bij de overheid is de achteruitgang 27 euro per maand, in de transportsector 25 euro en in bij de sector zorg & welzijn 24 euro. Bij deze berekeningen zijn eventuele salarisverhogingen dus niet meegenomen.
Uitzondering op de regel zijn de werknemers in de bouw. Die gaan er per vier weken juist 28 euro op vooruit met een brutoloon van 2.000 euro per maand.