- Een terugval van de economische groei lijkt onvermijdelijk door de coronacrisis. CPB-directeur Pieter Hasekamp denkt dat Nederland vrijwel zeker in een recessie terechtkomt.
- Donderdag presenteert het CPB nieuwe ramingen. Aan de hand van een aantal scenario’s wordt geschetst wat de effecten kunnen zijn op de groei, de werkgelegenheid en de overheidsfinanciën.
- “In alle scenario’s zie je dat de economie een tik naar beneden krijgt”, aldus Hasekamp.
De Nederlandse economie zal door de coronacrisis vrijwel zeker in een recessie terechtkomen, voorspelt Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau.
Het voorkomen van economische krimp lijkt hem een “onmogelijke missie” nu hele sectoren “volstrekt op nul staan”. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf aan de vooravond van een CPB-publicatie aanstaande donderdag.
Hasekamp trad begin deze maand aan als directeur van het CPB.
De ramingen van 2020 die op zijn tweede werkdag werden gepubliceerd waren op dat moment al achterhaald. En het slechtste scenario met 1,4 procent economische groei (een halvering) te optimistisch.
Volgens de directeur zal de diepte en lengte van de recessie afhangen van hoelang het kabinet het dagelijks leven stil moet leggen.
De publicatie van donderdag gaat over de impact van het coronavirus op de economie in 2020 en 2021. Daarin zullen dit keer geen exacte ramingen staan omdat er te veel onzekerheden zijn. In plaats daarvan worden een aantal scenario's geschetst.
Vrolijke plaatjes zijn het volgens Hasekamp niet. "In alle scenario's zie je dat de economie een tik naar beneden krijgt. Ook al duurt het maar een aantal maanden, als het zo hard naar beneden gaat als nu schiet de economie al snel de min in.”
Het CPB heeft ook doorgerekend wat de gevolgen van die steunmaatregelen zijn voor de staatsschuld. De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag met het kabinet over de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor de economie en de overheidsfinanciën.
Lees meer over de coronacrisis:
- 10 dingen die de overheid doet voor ondernemers in de coronacrisis – regelingen voor mkb, grootbedrijf en zzp’ers
- Coronacrisis: bedrijven moeten nu op dezelfde manier staatssteun krijgen als banken tijdens de kredietcrisis – niemand zal daarover klagen
- Cao-onderhandelingen liggen stil: loonsverhoging van 5% zit er niet meer in door de coronacrisis