ANALYSE – Het Britse pond staat onder druk door het beleid van de centrale bank, maar vooral ook door de chaos binnen de Britse regering in de aanloop naar de Brexit-onderhandelingen. Voorlopig is het niet gedaan met de flinke koersschokken.
Het wordt een dure reis voor Britten die hun zomervakantie doorbrengen op het Europese vasteland. Het pond daalde tot het laagste niveau in negen maanden ten opzichte van de euro nadat de Bank of England er begin deze maand voor koos om de lage rente van 0,25 procent voorlopig ongewijzigd te laten.
Maandagochtend koerste de Britse munt op minder dan 1,10 euro voor één pond.
De verwachting voor de Britse economische groei in 2017 is verlaagd van 1,9 procent naar 1,7 procent. De afzwakkende economische groei weegt voor de centrale bankiers zwaarder dan de relatief hoge inflatie van 2,6 procent.
De Britse centrale bank zinspeelde erop dat de rente de komende drie jaar slechts heel langzaam gaat oplopen. De lage rente maakt het echter onaantrekkelijk voor financiële partijen om hun vermogen in ponden aan te houden.
Interne chaos door Brexit
De economische druk op het Britse pond valt voorlopig in het niet bij de politieke druk. Groot-Brittannië leek in de aanloop naar de Brexit aan te sturen op harde onderhandelingen waarbij Britse bedrijven mogelijk geen toegang houden tot de interne Europese markt.
Voorlopig onderscheidt de Britse aanpak zich meer door het chaotische dan door het harde karakter. Dat heeft voor een deel te maken met de verkiezingen die premier Theresa May in het voorjaar uitschreef om een steviger mandaat te krijgen in de aanloop naar de besprekingen. Haar Conservatieve Partij raakte daarbij verrassend de meerderheid in het Britse Lagerhuis kwijt, zodat ze nu bij het uitzetten van de koers de (gedoog)steun nodig heeft van de Democratische Unionistische Partij.
Uitgekookte tactiek
Een complicerende factor is dat het binnen de Conservatieve Partij behoorlijk rommelt. Er zijn grote meningsverschillen over onder meer de overgangsperiode na het vertrek uit de EU en over het aanhouden of opzeggen van het lidmaatschap van atoomverdrag Euratom.
Op 18 september gaat de volgende onderhandelingsronde van start. De vraag dringt zich steeds meer op met welke strategie de normaal goed voorbereidde Britse delegatie aan het overleg verschijnt.
Verschillende diplomaten speculeren erop dat de ogenschijnlijke chaos een tactiek is waarmee Groot-Brittannië de EU onder druk wil zetten om toch akkoord te gaan met bepaalde voorwaarden als de Brexit-deadline van 29 maart 2019 in zicht komt.
Zekere voor het onzekere
Voorlopig heeft alle onduidelijkheid een opvallend slachtoffer: het Britse pond. De munt is sinds eind april met 7 procent gedaald ten opzichte van de euro. Dat is slecht nieuws voor Nederlandse exportbedrijven, die door de vertaalslag naar dure euro’s steeds minder krijgen voor hun goederen en diensten.
Aan de andere kant zijn importeurs van producten uit Groot-Brittannië door de val van het pond juist een stuk goedkoper uit.
Het is onmogelijk om nu vooruit te blikken op de volgende koersbeweging, zolang Britse politici zich niet in de kaarten laten kijken. Het staat vast dat de onzekerheid tijdens de Brexit-onderhandelingen nog voor flinke valutaschommelingen gaat zorgen. Ondernemers die zeker willen weten dat ze niet aan de verkeerde kant daarvan zitten, kunnen maar beter hun posities afdekken voordat half september de volgende onderhandelingsronde van start gaat.
Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.