ANALYSE – De loongroei in het Verenigd Koninkrijk houdt geen pas met de oplopende inflatie. Hierdoor staat de Britse centrale bank voor een lastige keuze, die ook flinke invloed heeft op het koersverloop van het Britse pond.
Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar voor ruim 39 miljard euro aan goederen en diensten uitgevoerd naar het Verenigd Koninkrijk. Daarmee maakt dat land volgens het Centraal Bureau voor de Statistie, na Duitsland en België, de export top-3 compleet.
Bedrijven die zaken doen met Britse klanten zullen de laatste weken gemerkt hebben dat het pond behoorlijk schommelt. Daar gaat voorlopig geen verandering in komen.
Koersschommelingen van het Britse pond van 1 of 2 procent per week zijn eerder regel dan uitzondering. Voor een Nederlandse exporteur naar het Verenigd Koninkrijk kunnen die schommelingen een gat slaan in de winstmarge.
(klik voor uitvergroting)
De toenemende volatiliteit van de Britse munt is een indirect gevolg van een oplopende inflatie die veroorzaakt wordt door de scherpe daling van het pond na het Brexit-referendum in juni 2016.
Tal van artikelen die het land invoert – variërend van chocolade tot sierbloemen – zijn door de vertaalslag van dure euro’s of dollars naar goedkope ponden een stuk prijziger geworden voor Britse consumenten.
Britse centrale bank in spagaat
De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is binnen een jaar gestegen van 0,5 procent naar 2,9 procent. Onder normale omstandigheden zou dat een reactie uit van de Bank of England (BOE) uitlokken. De bank streeft naar een inflatie van 2 procent.
Het verhogen van de rente is een beproefd recept om oplopende inflatie onder controle te krijgen. Toch koos de BOE er half juni voor om de rente te handhaven op het laagste niveau ooit. BOE-voorzitter Mark Carney verdedigde die keuze door erop te wijzen dat van inflatiedruk binnen de Britse economie zelf nauwelijks sprake is.
De loongroei is in het afgelopen halfjaar gedaald van bijna 3 procent tot iets meer dan 2 procent. De lonen van werknemers nemen niet snel genoeg toe om het effect van inflatie ongedaan te maken. Hierdoor neemt de koopkracht van de Britten af.
Als Carney de rente verhoogt, maakt hij het lastiger voor bedrijven en consumenten om aan geld te komen. Hierdoor koelt de economie nog verder af. Aan de andere kant kan hij het zich ook niet permitteren om de inflatie veel verder te laten oplopen.
Omzet beschermen of productie verplaatsen
Handelaren proberen op allerlei manieren te achterhalen wat de volgende zet van Carney is. Elke opmerking van de centrale bankier of de publicatie van economische cijfers, zet het pond in beweging.
Een valutaoptie is een geschikt instrument voor bedrijven die zich willen beschermen tegen fluctuerende wisselkoersen. Een optie geeft de koper het recht om op een bepaalde datum valuta tegen een vooraf vastgestelde prijs om te wisselen.
Een ondernemer kan de kasstroom met een valutaoptie beschermen tegen een daling van het pond. Als de Britse munt juist stijgt, maakt hij geen gebruik van de optie. Hij kan dan de ponden tegen een veel gunstigere koers omwisselen in euro’s.
Op de lange termijn bieden valutaopties echter geen bescherming voor het kostenvoordeel dat een lokale Britse concurrent heeft door het zwakke pond. Bedrijven die zich zorgen maken dat de Britse munt op de lange termijn nog verder daalt, moeten overwegen om (een deel) van de productie naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen.
Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.