Het Britse Lagerhuis heeft de weg vrijgemaakt voor een niet-bindende stemming over verschillende Brexit-opties. Parlementariërs hebben met 329 tegen 302 stemmen een amendement aangenomen dat is bedoeld om voor een dag de parlementaire agenda te kapen.
Het voorstel van de Conservatieven Dominic Grieve en Oliver Letwin en Hilary Benn van Labour moet het mogelijk maken woensdag te debatteren en stemmen over allerlei scenario’s, zoals bijvoorbeeld een nieuw referendum of nauwere banden met de EU dan de regering wil. Daaruit moet blijken welke uitkomsten op de meeste steun kunnen rekenen. Dat proces staat bekend als ‘indicatieve stemmingen’.
Doorgaans gaat de regering over de parlementaire agenda, maar het Lagerhuis trekt nu dus het initiatief naar zich toe. Parlementariërs hebben tot dusver twee keer tegen de Brexit-deal van premier Theresa May gestemd. Zij erkende maandag dat het momenteel niet zinvol is haar deal weer in stemming te brengen. Er zou nog steeds te weinig steun zijn.
Het Lagerhuis kan met de ‘indicatieve stemmingen’ peilen waar parlementariërs wel warm voor lopen. Letwin benadrukte in de aanloop naar de stemming dat het voorstel niet is bedoeld om een soort ,,grondwettelijke revolutie” te ontketenen. ,,Het geeft het Lagerhuis de gelegenheid om te beginnen, met de nadruk op ‘beginnen’, met een proces waarin we zoeken naar een uitweg die kan rekenen op de steun van een parlementaire meerderheid.”
De Brexit-aanpak van May verdeelt ook haar regering. Britse media berichten dat drie bewindspersonen ontslag hebben genomen om tegen de regering te kunnen stemmen. Het zou gaan om onderministers.
De regering zit in haar maag met de uitkomst van de stemming. ,,Het is teleurstellend dat dit amendement is aangenomen'', zei een woordvoerder van het ministerie van Brexit. Hij riep de parlementariërs op realistisch te blijven.
,,De opties die worden overwogen moeten haalbaar zijn in onderhandelingen met de EU'', stelde de zegsman. ,,Het parlement moet meewegen hoe lang deze onderhandelingen duren en of ze langer uitstel kunnen vereisen wat betekent dat weer Europese parlementsverkiezingen moeten worden gehouden.''