Zakenbank Kempen & Co moet als kleine speler opboksen tegen grootbanken als ABN Amro en ING en koestert zijn eigenzinnige bedrijfscultuur. Dat botst met pogingen van moederbedrijf Van Lanschot om de teugels strakker aan te halen en meer controle uit te oefenen vanuit het hoofdkantoor in Den Bosch.

Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag in een portret van de Amsterdamse zakenbank Kempen & Co.

Kempen & Co werd in 2007 overgenomen door Van Lanschot Bankiers uit Den Bosch. Idee was aanvankelijk dat de Amsterdamse zakenbank Kempen grote zelfstandigheid zou behouden.

Van Lanschot richt zich vooral op vermogensbeheer en bedrijfsfinanciering voor directeur-grootaandeelhouders, vaak van familiebedrijven. Kempen adviseert grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars en is actief op het gebied van corporate finance, bijvoorbeeld bij het begeleiden van beursgangen. Bij dat laatste moet Kempen opboksen tegen de gevestigde grootbanken ABN Amro, ING, en Rabobank.

Amsterdamse zakenbankiers Kempen

Volgens het FD heeft Kempen een ‘Angelsaksische cultuur’: hard werken, flinke prestatiedruk, maar wie het goed doet kan ook buitengewoon verdienen. Om de eigenheid van de kleine zakenbank te benadrukken werd bij de verhuizing naar de Amsterdamse Zuidas de voormalige stamkroeg Van Zuylen in het nieuwe kantoor nagebouwd. ABN Amro wordt door bankiers van Kempen het ‘ministerie van bankieren’ genoemd, aldus het FD.

De relatieve autonomie van Kempen zou volgens de nieuwe bestuursvoorzitter van Van Lanschot, Karl Guha, echter niet meer passen in de huidige tijd.

Guha, die in 2013 aantrad, zou volgens het FD ook onder druk staan van toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om de teugels strakker aan te halen bij Kempen. Zowel het interne toezicht als de beloningen bij Kempen zouden meer moeten aansluiten bij de rest van Van Lanschot.

Begin deze week werd bekend dat Kempen-topman John Hak en financieel directeur Michel van de Coevering zijn opgestapt. Dat heeft intern bij Kempen tot onrust geleid, meldt het FD. In een brief aan moederbedrijf Van Lanschot hebben hoge managers van Kempen gevraagd de autonomie van de zakenbank te handhaven, zo stellen ingewijden tegen de krant.

Een woordvoerder van Van Lanschot zegt tegen het FD dat Kepmen een "ijzersterk merk" is. "Dat verdient een eigen cultuur en een eigen commerciële verantwoordelijkheid."

Affaire steranalist

In het licht van de cultuurbotsing tussen Amsterdam en Den Bosch komt het slecht uit voor Kempen dat één van zijn topananalisten in opspraak is geraak. De marktvorser gebruikte geheime informatie over beursfonds Arcadis bij contacten met klanten. Hij is onlangs op non-actief gesteld na een intern onderzoek, meldt het FD.

Ingenieursbureau Arcadis stuurde begin vorig jaar per ongeluk een eerste versie van de jaarcijfers te vroeg naar een groep analisten. Het bedrijf verzocht hen direct er niets mee te doen. Alleen analist Teun Teeuwisse van Kempen negeerde dat verzoek. Hij zou de informatie gebruikt hebben bij zijn contact met klanten.

Teeuwisse staat bekend als een ster in zijn vakgebied. Hij was de eerste analist die de problemen bij installatiebedrijf Imtech op de kaart zette, in een tijd dat Imtech nog ontkende en bagatelliseerde. Hij was toen werkzaam bij ABN AMRO. In november 2013 ging Teeuwisse naar Kempen.

Kempen gaf tegen de krant aan dat Teeuwisse met betaald verlof is gestuurd en onthoudt zich verder van commentaar. Teeuwisse reageerde niet op verzoeken van het Financieele Dagblad om contact. De Autoriteit Financiële Markten onderzoekt de affaire.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl