Als je de beste bent in wat je doet is de enige manier om nog vooruitgang te boeken van de troon te stappen om weer helemaal opnieuw te beginnen. Dat zal waarschijnlijk het loopbaanadvies zijn van topchef René Redzepi van restaurant Noma in Kopenhagen, want dat is exact wat hij gaat doen.

Noma staat op de bucketlist van elke restaurantliefhebber en is door Restaurant Magazine al vier keer uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld. Een tafel boeken is vrijwel onmogelijk.

Redzepi gaat nu verhuizen van zijn plekje aan het water naar een terrein vlakbij de hippiegemeenschap Christiania in Kopenhagen.

“We nemen niks mee”

In een veiling die vandaag is begonnen kan iedereen een stukje kopen van het restaurant dat eerder dit jaar de deuren sloot – van tafels en stoelen tot smørrebrød-borden. Het in Chicago gevestigde veilinghuis Wright organiseert de veiling.

“We wisten vanaf het begin dat het nieuwe Noma een hele frisse nieuwe uitstraling zou moeten krijgen”, zegt zakelijk leider Peter Kreiner van Noma tegen Bloomberg.

“Het is alles of niks — we nemen helemaal niks mee.”

De voorbereidingen voor Noma 2.0 zijn in volle gang. Het nieuwe restaurant zou eigenlijk eind dit jaar de deuren openen, maar de opening is vertraagd vanwege archeologische vondsten op het stuk grond.

Noma 2.0: Iets heel nieuws

René Redzepi heeft gezegd dat keer op keer hetzelfde doen desastreus is voor zijn creativiteit. Om vooruit te blijven gaan, was de beslissing om te sluiten onvermijdelijk.

Noma 2.0 blijft wel trouw aan zijn eigen wortels wat betreft eten. Het restaurant blijft lokale specialiteiten serveren, maar het menu zal per seizoen anders zijn.

Tijdens de winter zal het een visrestaurant worden om vervolgens in de lente helemaal vegetarisch te worden. Tijdens de herfst kan je veel eten uit het bos verwachten: bessen, paddenstoelen en wild.

“We zullen een Nordic restaurant blijven. De afgelopen jaren hebben we wel Japans zeegras gebruikt en kruiden en vanille uit andere landen, maar alle verse ingrediënten komen vanuit hetzelfde gebied als waar we al 13 jaar mee samenwerken", zei René Redzepi eerder in een interview met het Zweedse magazine Di Weekend.

Vanaf 16 november kan je proberen een tafeltje te reserveren voor Noma 2.0.