• Het periodiek herwegen van een beleggingsportefeuille kan een handig trucje zijn om extra rendement te halen.
  • Dit werkt zowel in stijgende als dalende markten.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis legt uit waar je op moet letten als belegger.

ANALYSE – Afgelopen week gaf ik in een artikel aan hoe je door optimalisatie van de beleggingsportefeuille voordeel kunt hebben van beweeglijkheid op de beurs.

In het voorbeeld dat ik gaf, ging het over een situatie met per saldo dalende beurskoersen. In een van de toegestuurde reacties werd gesteld dat portefeuilleoptimalisatie alleen werkt bij dalende beurzen.

Dat is echter niet het geval. Hieronder volgt een nieuw voorbeeld over herweging van je aandelenportefeuille als aandelen stijgen.

We nemen opnieuw de koersontwikkeling van twee aandelen over een periode van vier jaar. Dat ziet er als volgt uit:

AANDEEL 1

  • Beginkoers: 100 euro
  • Koers jaar 1: 140 euro (+40%)
  • Koers jaar 2: 159 euro (+14%)
  • Koers jaar 3: 220 euro (+38%)
  • Koers jaar 4: 149 euro (-32%)

AANDEEL 2

  • Beginkoers: 100 euro
  • Koers jaar 1: 56 euro (-44%)
  • Koers jaar 2: 80 euro (+43%)
  • Koers jaar 3: 70 euro (-12%)
  • Koers jaar 4: 142 euro (+102%)

Had je in dit voorbeeld in Aandeel 1 belegd, dan zou het rendement aan het einde van het vierde jaar 49 procent zijn (een stijging van 100 euro naar 149 euro). En had je je geld belegd in Aandeel 2, dan was het rendement 42 procent geweest (een stijging van 100 euro naar 142 euro).

Als je ervoor had gekozen om je inleg evenredig over beide aandelen te verdelen dan zou het rendement na vier jaar op 46 procent zijn uitgekomen: het gemiddelde van de 49 procent rendement van Aandeel 1 en de 42 procent van Aandeel 2.

In geval van optimalisering zorg je dat aan het eind van elk jaar de verdeling van het vermogen tussen de twee aandelen weer op 50/50 wordt gesteld. Dan zou het rendement het eerste jaar zijn uitgekomen op minus 2 procent (het gemiddelde van +40 procent en -44 procent), het tweede jaar op 28 procent, het derde jaar op 13 procent en het vierde jaar op 35 procent.

In dat geval zou het rendement over de hele periode van vier jaar zijn uitgekomen op plus 91 procent, duidelijk beter dan het rendement na vier jaar waarbij er tussentijds geen herweging plaatsvindt.

Herweging aandelenportefeuille niet blind toepassen

Portefeuilleoptimalisatie zie ik zelf als een trucje voor extra rendement dat ik zelf ook daadwerkelijk toepas. Uiteraard zijn er bij portefeuilleoptimalisatie ook wel aandachtspunten. Zo is het idee bij kleinere portefeuilles soms lastig naar de praktijk te vertalen en bovendien zijn er extra transactiekosten.

Portefeuilleoptimalisatie is bovendien iets om met gezond verstand toe te passen. Wie aandelen in portefeuille heeft van bedrijven die mogelijk failliet gaan, moet zich afvragen of portefeuilleoptimalisatie wel aantrekkelijk is. En datzelfde geldt voor portefeuilles waarbij de verwachting is dat slechts enkele aandelen het extreem goed zullen doen (waarbij vooraf onbekend is welke dat zullen zijn).

In bovengenoemde gevallen is niets doen dan waarschijnlijk juist weer verstandiger. Een hieraan gerelateerd bekend spreekwoord op de beurs is dan ook niet voor niets: "Don't cut the flowers to water the weeds" (vrij vertaald: je moet geen bloemen afknippen om het onkruid water te kunnen geven).

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.