Het herstel van opkomende markten wint aan kracht, maar beleggers hebben nog te veel onrealistische verwachtingen.

Dit stelt de obligatiespecialist voor opkomende markten James Barrineau van Schroders dinsdag in een rapport.

Barrineau ziet dat beleggers kritisch zijn over de kansen in opkomende markten. De kritiek is niet gegrond volgens de specialist van Schroders: beleggers hebben gewoonweg onrealistische verwachtingen.

Zo wordt er geklaagd over een economische groei van gemiddeld 3,5 tot 4 procent in opkomende markten, omdat dit in het verleden 6 procent is geweest. Daarmee verlangen beleggers naar een wereld die mogelijk niet meer terugkeert, aldus Barrineau.

Opkomende markten doen het relatief ook niet slecht, als je beseft dat ontwikkelde markten het tegenwoordig niet slecht doen met groeipercentages van 1,5 procent.

Barrineau vindt het verder vreemd dat beleggers pas zouden willen instappen, als zij op schuldpapier uit opkomende markten een rendement van 9 tot 10 procent krijgen (in Amerikaanse dollars), terwijl bijna een kwart van de staatsobligaties wereldwijd een negatief rendement oplevert.

Herstel ophanden

Volgens Schroders geven de opkomende markten nu "vol gas", waarbij er sinds eind januari wordt geprofiteerd van een stabiele Chinese munt, stabielere olieprijzen en een gunstiger monetair beleid van centrale banken in de ontwikkelde economieën.

"Maar de belangrijkste factor voor deze regio is de dalende trend die de dollar heeft ingezet", aldus Barrineau. De waarde van de dollar zal naar verwachting van Schroders terrein verliezen, nu wijzigingen van het monetaire beleid door de Federal Reserve op de lange baan zijn geschoven.

Als gevolg hiervan verwacht Barrineau dat een herstel van de opkomende markten aan kracht wint. Er vloeit nu al meer liquiditeit naar deze beleggingscategorie, merkt hij op. "Als de liquiditeit toeneemt, stijgen doorgaans ook de koersen", aldus de specialist van Schroders.

Volgens het Institute of International Finance, een overkoepelend instituut van financiële organisaties, werd er in maart bijna 37 miljard dollar gestoken in obligaties en aandelen uit opkomende economieën, het hoogste maandbedrag in de afgelopen twee jaar. Het grootste deel van het kapitaal, ruim 20 miljard dollar, ging naar Azië.

Beleggers wachten af

Toch zal een herstel niet zonder slag of stoot verlopen, concludeerde vermogensbeheerder Fidelity al eerder op basis van een onderzoek onder meer dan vierhonderd professionele investeerders.

Sommige markten bevinden zich namelijk nog "midden in de storm". Zo zullen met name opkomende economieën die afhankelijk zijn van grondstoffen het nog een tijdje moeilijk krijgen. Denk hierbij aan het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika.

Ook China staat voor een uitdaging. De verschuiving van een exporteconomie naar een door consumenten gedreven economie zorgt weliswaar voor kansen, maar leidt eveneens tot een lagere groeidynamiek, aldus Fidelity.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl