• Voormalig CPB-directeur Coen Teulings en hoogleraar economie Barbara Baarsma zijn niet langer betrokken bij Herstel-NL.
  • Herstel-NL lanceerde vorige week een plan om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen.
  • De campagne kreeg de afgelopen dagen veel aandacht in de media, maar werd ook bekritiseerd.

Hoogleraar economie Barbara Baarsma en voormalig CPB-directeur Coen Teulings stappen uit Herstel-NL, een initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen.

Op hun LinkedIn-pagina’s laten ze weten vanaf dinsdag “niet langer bij Herstel-NL betrokken” te zijn. Een reden voor hun vertrek geven ze niet.

“Ik was bij de start als meedenker betrokken bij Herstel-NL. Mijn rol was argumenten op basis van feiten en onderzoek in te brengen voor goed beleid. Die rol blijf ik vervullen, maar niet langer bij Herstel-NL”, schrijft Baarsma, die ook directievoorzitter van de Rabobank Amsterdam is, op de zakelijke netwerksite.

Dezelfde verklaring plaatste ook Teulings op zijn pagina, zonder een inhoudelijke reden te geven voor het vertrek bij Herstel-NL.

Ook econoom Bas Jacobs is opgestapt, bevestigt hij aan het AD. Hij zegt dat Herstel-NL te veel een actiegroep is geworden en dat hij zich daar niet prettig bij voelt.

Veel kritiek op de plannen van Herstel-NL

De campagne van Herstel-NL werd vorige week gelanceerd. Volgens de initiatiefnemers, onder wie een groep artsen, economen en wetenschappers, zou Nederland vanaf 1 maart weer 'open' kunnen. Een van hun voorstellen is om 'veilige zones' in de samenleving te creëren voor kwetsbare mensen.

Het plan moet verdere schade aan de maatschappij helpen voorkomen. Door de corona-aanpak meer te baseren op de "reële gevaren" van het virus en gerichte bescherming van kwetsbare groepen zouden het onderwijs, de economie en het sociale leven snel weer op kunnen starten.

Via een crowdfundingsactie is intussen ruim 186.000 euro opgehaald om de campagne te financieren. Die bestaat onder meer uit radiospotjes en billboards in diverse steden met de tekst "Er is een plan waarmee Nederland open kan."

De campagne van Herstel-NL kreeg de afgelopen dagen veel aandacht in de media, maar werd ook bekritiseerd. Zo zou de groep onjuiste cijfers gebruiken en een onrealistisch beeld schetsen. Onder meer Zondag met Lubach wijdde er een item aan:

Herstel-NL: wij houden vast aan ons plan

Ondanks het vertrek van Baarsma, Teulings en Jacobs gaat Herstel-NL door, meldt voorzitter Robin Fransman dinsdag.

Volgens Fransman is Herstel-NL "de afgelopen 24 uur door politiek Den Haag onder grote druk gezet de campagne te staken tot na de verkiezingen. De boodschap die we kregen is dat we de politiek in de weg zitten. Ook hebben individuele initiatiefnemers van Herstel-NL veel kritiek over zich heen gekregen, vanwege onze oproep een ander coronabeleid te voeren. Daarnaast zijn we weggezet als activistisch, ondanks dat we een goed doordachte aanpak, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, hebben voorgesteld."

Dit heeft volgens hem geleid tot het vertrek van enkele initiatiefnemers.

Fransman: "Wij vinden dat jammer, maar respecteren uiteraard hun keuze. Deze ontwikkelingen laten ons zien dat we met ons plan en onze campagne een gevoelige snaar raken. Onze campagne gaat dus door, en ook onze handreiking naar beleidsmakers om serieus over ons plan te praten blijft staan."

Uit welke hoek de politieke druk zou zijn gekomen, kan een woordvoerder van Herstel-NL niet zeggen, maar hij vermoedt dat het 'kringen rond het kabinet of de coalitiepartijen' zijn. De voorzitter is in elk geval niet benaderd, zegt hij.

Ministers: we hebben Herstel-NL niet gevraagd te stoppen

Meerdere ministers ontkennen dinsdag dat er druk is uitgeoefend op Herstel-NL.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) stelt dat hij vorige week met de groep gesproken heeft, maar ontkent dat hij de club vroeg te stoppen met hun activiteiten. Volgens minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) is er daarna niet nog eens met Herstel-NL gesproken.

Ook zegt hij niemand verzocht te hebben de campagne te staken, ook al zitten er volgens hem "heel veel haken en ogen" aan de ideeën van de groep.

Ook Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken, heeft "wat bedenkingen" bij de manier waarop Herstel-NL de samenleving weer wil openen. Maar hij heeft evenmin tegen de groep gezegd dat ze moeten stoppen met hun actie. "Ik luister naar alle inbrengen die er zijn. Alle invalshoeken vind ik interessant."

Lees meer over de coronacrisis: