Het voorstel van de VVD om alle gedeeltelijk arbeidsongeschikten om de 2 jaar te herkeuren, kost de overheid vooral geld. Dat stelt financieel dienstverlener Aon..

Volgens Aon is de uitslag van een herkeuring in veel gevallen dat iemand waarschijnlijk niet zal herstellen. Dat betekent dat hij in aanmerking komt voor een IVA-uitkering, die volledig voor rekening komt van de overheid. Een dergelijke uitkering is bedoeld voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn en weinig kans hebben op herstel.

Honderden dossiers geraadpleegd

De dienstverlener zegt zich te baseren op onderzoek van honderden dossiers van (ex-)werknemers die volgens de UWV-keuring voor 80 tot 100 procent arbeidsongeschikt waren, maar bij wie wel kans was op herstel. Deze mensen hadden een WGA-uitkering die voor rekening komt van werkgevers en verzekeraars.

‘Herstel niet waarschijnlijk’

In ruim 16 procent van de gevallen leidde een herkeuring tot de conclusie dat herstel niet waarschijnlijk was. De betreffende medewerkers kwamen in aanmerking voor een voor de overheid ‘dure’ IVA-uitkering. ‘Slechts’ in 5,1 procent van de onderzochte gevallen werd een medewerker geheel of gedeeltelijk geschikt bevonden om weer deel te nemen aan het arbeidsproces.

Tekort  keuringsartsen

Aon vraagt zich bovendien af of het VVD-voorstel – nog los van de extra kosten die gemoeid zijn met de herkeuringen – praktisch uitvoerbaar is. Er is nu al een tekort aan keuringsartsen bij het UWV.

De VVD kwam donderdag met het voorstel tijdens een overleg in de Tweede Kamer met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Die zal het voorstel van de coalitiepartner "op zich laten inwerken", zo zei hij.

Reactie VVD

VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn, die het voorstel donderdag indiende in een debat met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), herkent zich niet in de cijfers van Aon. Zij beroept zich op een evaluatie die eerder is uitgevoerd in opdracht van het ministerie. Daaruit blijkt dat 28 procent bij herkeuring hersteld zal zijn en 3 procent gedeeltelijk hersteld.

De VVD vindt dat iedereen die kan werken, aan de slag moet en wil daarom om de 2 jaar herkeuren. "We moeten mensen niet 10 jaar aan hun lot overlaten, maar helpen om weer op eigen benen te staan, zodra ze dit kunnen", aldus Schut.

Asscher beloofde donderdag het voorstel van de VVD op zich in te laten werken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl